2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. október 5. 11:29

Első világháborús testek kerültek elő az olvadó gleccserekből

Két katona holttestére bukkantak az olaszországi Dolomitok egyik gleccserén. Valószínűleg 1918-ban, az első világháborúban eshettek el. A felfedezés egyben felhívja a figyelmet a klímaváltozás miatt gyorsan olvadó európai gleccserekre is.

Az olasz Alpok hegyeiben az első világháború alatt olasz és osztrák-magyar katonák teljesítettek szolgálatot. Úgy vélik, a két katona az osztrák-magyar hadsereg egyik tüzérségi egységének tagja lehetett. Valószínűleg 1918 májusa óta nyugodhattak a hó és jég fogságában.

Olaszországban idén az évtized egyik legmelegebb nyara tombolt, melynek következtében a gleccser jégborítása jelentősen megolvadt, felfedve ezzel a csontvázakat, egyenruha maradványokat és katonai jelvényeket. Két hónapon belül ez már a második ilyen felfedezés. Augusztusban több mint 200 darab első világháborús gránátot találtak a Dolomitok egy másik gleccserén.

A katonák maradványait Trentino-Alto Adige tartományban, 3000 méteres magasságban a Presena-gleccseren találták meg. A leleteket annak a cégnek a munkatársai fedezték fel, amely hatalmas ponyvákkal takarta be a gleccsert, hogy ezzel próbálja megakadályozni az emelkedő hőmérséklet miatti olvadást.

A maradványokat összegyűjtötték és a vicenzai kórházba szállították, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal azonosítsák a testeket, mielőtt eltemetnék őket.

Szakértők szerint még több lelet jelenhet meg a gleccserek olvadásával, utaltak ezzel arra a hadjáratra, amely egy millió ember életébe került, s amelyet Ernest Hemingway Búcsú a fegyverektől című önéletrajzi ihletésű első világháborús regényében „a legnagyobb, leggyilkosabb mészárszékként” említ.

Az Alpok más részein is riasztó ütemben húzódnak vissza a gleccserek. A jég borította területek több mint fele eltűnt a hegyekből 1850 óta. Michael Zemp, a Word Glacier Monitoring Service vezetője azt nyilatkozta, a legrosszabb esetben a jelenlegi méretükből még 5-10 százalékot veszthetnek a gleccserek a század végéig.


forrás: www.wmo.int