2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. január 14. 09:44

Eltűnhetnek a korallok Japánból, ha tovább emelkedik a szén-dioxid szint

Hatvan éven belül teljesen eltűnhetnek a korallok a Japán körüli tengerekből, ha a jelenlegi tendenciával folytatódik a szén-dioxid szint emelkedése, a Hokkaidoi Egyetem és a Nemzeti Környezetvédelmi Intézet kutatói szerint.

A két intézmény kutatói svájci tudósokkal dolgoztak együtt. Szuperszámítógépek segítségével modellezték a Japánt körülvevő tengerek élővilágának megváltoztatását. A klímaváltozás mértékét az IPCC forgatókönyve alapján állapították meg.

A szén-dioxid erős üvegházhatású gáz, a globális felmelegedés egyik fő okozója. A számítások azon alapulnak, hogy a „szokásos módon” folytatódik a CO2 kibocsátás, ami azt jelenti, hogy a koncentráció 2100-ig a jelenlegi duplájára növekszik.

Az eredmények azt mutatják, hogy azokon a területeken, ahol várhatóan emelkedik a hőmérséklet, a korallok hajlamosak az elfehéredésre és pusztulásra. Ez Kyushu déli részére, és Okinawa prefektúra egész területére igaz. Továbbá az egyre növekvő mennyiségű légköri szén-dioxid feloldódik a tengervízben, felgyorsítva ezzel az óceán savasodását. A savasodás szintén lakhatatlanná teszi a vizet a korallok számára, ugyanis a magas savtartalom megakadályozza a korallzátonyok kialakulását.

A savasodás hatása nagyobb, mint amire számítottunk. A szén-dioxid kibocsátás csökkentése az egyetlen módja annak, hogy megőrizzük a korallokat.” – mondta Hiroya Yamano, a Nemzeti Környezetvédelmi Intézet vezető kutatója.

A tudósok becslése szerint a 2060-as évekre a korallok már csak Kyushu és Shikoku környékén lesznek képesek életben maradni, de egy évtizeddel később ott is kipusztulhatnak.


Forrás: WMO