2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. július 5. 12:44

Erősödhet az El Nino 2012 második felében

Erősödhetnek az El Nino kialakulásának feltételei július és szeptember között, állítja a WMO által kiadott legújabb El Nino/La Nina Helyzetkép. Azonban a jelenség ereje a jelenlegi szakaszban még bizonytalan.

letöltés [pdf: 181 KB]

Mióta 2012 áprilisában befejeződött a legutóbbi La Nina, a hatások semlegesítődtek, a légkör és az óceán visszatért természetes állapotába, jelenleg sem El Nino, sem La Nina jelenség nem tapasztalható. Valószínűleg ez a semleges időszak a nyári félév első felében, a nyári hónapokban is folytatódik. Júliustól kezdve azonban a feltételek némileg kedveznek az El Nino kialakulásának. A La Nina újbóli megjelenése nem valószínű.

A WMO által kiadott közlemény az éghajlat-változási központok és a különböző nemzetek szakértőinek véleménye alapján készült, így hiteles forrást jelentenek egy olyan jelenségről, amely időjárás- és éghajlat-módosító hatása a világ számos pontján jelen van. Az El Nino/La Nina jelenségekről szóló tudományos ismeretek fontos eszközévé váltak a politikai döntéshozóknak és hatóságoknak a  katasztrófák kockázatának csökkentésében, a vízgazdálkodásban, a mezőgazdaságban, vagy az egészségügyben, hogy csak néhány példát említsünk.

Az El Nino jelenséget a Csendes-óceán középső és keleti egyenlítői vidékén szokatlanul meleg vízhőmérséklet jellemzi. A La Ninát ezzel éppen ellentétesen a szokásosnál hűvösebb vízhőmérséklet jellemzi. Mindkét esemény hónapokig tarthat, és jelentős változásokat okozhat a légköri cirkulációban és a csapadék mennyiségében.

Május eleje óta fokozatosan halmozódik a melegebb tengervíz a Csendes-óceán trópusi területein, mélyebbre szorítva ezzel a termoklinitást Ebből kiindulva a legtöbb klímamodell az El Nino kialakulását már a július-szeptember közötti időszakra teszi, amely folytatódik az év hátralevő részében is – áll a közleményben.

Az El Nino kialakulását jelző modellek többsége jelenleg gyenge erősödést mutat, de pontos nagyságát ebben a korai fejlődési szakaszban még nem lehet egyértelműen meghatározni.

Az év második felének bizonytalanságát illetően felmerülhet a kérdés, hogy a Csendes-óceán várható felmelegedése elég nagy lesz-e ahhoz, hogy akkora változásokat okozzon a légkörben, amekkora szükséges az El Nino fenntartásához. Augusztustól remélhetőleg biztosabbá válnak a hosszabb távú kilátások.

A korábbi évek El Nino jelenségei összefüggésbe hozhatóak többek között az Ausztráliában, Indonéziában és Dél-Amerika északkelti részén kialakult szárazsággal, valamint Ecuadorra és Peru északi részére zúdult nagy mennyiségű csapadékkal. Azonban az egyéb befolyásoló körülmények miatt soha nincs két egyforma esemény.

Fontos megjegyezni, hogy az El Nino és a La Nina mellett számos más tényező is befolyásolja az adott évszak éghajlati viszonyait. Ilyen például az Indiai- és az Atlanti-óceán trópusi vizeinek hatása, amelyek befolyásolhatják a környezetük kontinentális éghajlatát.

A Csendes-óceán trópusi területét továbbra is figyelemmel kísérik. A regionális szintű változások a következő hónapok klíma-előrejelzésében automatikusan szerepelnek majd.


forrás: http://www.wmo.int/pages/prog/wcp/wcasp/enso_background.html