2024. július 2. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. január 5. 14:35

Erőteljes lehűlés

Észak felől továbbra is sarkvidéki eredetű, többnyire száraz légtömeg áramlik a Kárpát-medence fölé. Ennek nyomán ugyan nem lesz sok csapadék, de folytatódik a hideg idő, éjszaka kemény fagyok várhatók és nappali is fagypont alatt marad a hőmérséklet.

Az érkező hideg légtömeg száraz, ezért az ország legnagyobb részén napos idő lesz. Tőlünk délkeletre egy helyben áll egy hidegörvény, amelynek a felhőzete belóg a Tiszántúl fölé, ott ezért nagyobb eséllyel képződnek felhők. Ugyanakkor vasárnap egy frontrendszer felhőzete eléri a Nyugat-Dunántúlt, ezért arrafelé is felhősebb lesz az ég, sőt az Alpokalján hosszabb időre zárt felhőzet lesz a jellemző.

Csapadék csak az említett tájakon – tehát a keleti határszélen, illetve nyugaton – valószínű, ez pedig havazás formájában érkezik. Ugyanakkor a csapadék mennyisége nem lesz jelentős, a friss hó vastagsága 5 cm alatt marad.

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a hétvégén hajnalban általában -12, -17 fok várható, de a hóval borított, kevésbé szeles tájakon – jellemzően Nógrádban, Borsodban és az Észak-Alföldön -20, -25 fok is előfordulhat. Azonban Nyugat-Magyarországon vasárnap a felhősebb éjszaka miatt -8, -12 fokig hűl le a levegő (1., 3. ábra).

Ilyen mélyről a napsütés ellenére sem tud fagypont fölé tornázni a hőmérséklet, de a kevésbé szerencsés helyeken még -10 fok fölé sem melegszik fel a levegő (2., 4. ábra).

És hogy ez ne legyen elég, a hidegbetörést még viharos szél is kíséri, ami jócskán alávág a hőérzetünknek. Pénteken még 40-90 km/h-s széllökések lesznek, de a Balatonnál 100 km/h-s is előfordulhat, majd napról napra csökken a szélsebesség maximuma. A legszelesebb tájak a Dunántúlon és a Zemplén tágabb térségében lesznek, míg a középső országrészben fúj majd legkevésbé a szél.


1. ábra: A szombatra várható minimum hőmérséklet


2. ábra: A szombatra várható maximum hőmérséklet


3. ábra: A vasárnapra várható minimum hőmérséklet


4. ábra: A vasárnapra várható maximum hőmérséklet