2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. március 10. 10:02

Extrém márciusi meleg Svédországban

A nőnap Magyarországra is meghozta a kellemes tavaszi időjárást, azonban országhatárainktól északra - szokatlan módon - még enyhébb volt az idő. A svéd fővárosban, Stockholmban vasárnap 16.5 fokig emelkedett a hőmérséklet, amivel a város történetének legmagasabb március 8-i hőmérsékletét regisztrálták. A dolog külön érdekessége, hogy a hónap ezen időszakában "Észak Velencéjében" mindössze 11-12 fok körül alakulnak a napi melegrekordok; az idén mért 17 fok olyannyira szélsőséges, hogy a Stockholm mérési történetében ezidáig először csak március 25-én regisztráltak hasonlóan magas értéket az évben - ami egyben az aznapi melegrekord is. Az országban egyébként a legmelegebbet a fővárostól délre fekvő Gladhammarban mérték, 17.5 fokot.

A rendkívüli márciusi meleg vasárnap leginkább a Balti-tenger környékét érintette. A nagyon hideg, mindössze 2-4 fokos tengervíz mellett csak úgy tud kialakulni ilyen magas hőmérséklet, ha a szél a szárazföld irányából fúj.

Lengyelország északi részén is szokatlanul meleg volt nőnapon. Sczecinben, Gdansk környékén 18 fokot észleltek, ami szintén rendkívül szokatlan abban a térségben az év ezen időszakában.

Nyugat-Európa sem fázott vasárnap. Párizs lakói 20 fokos melegben tölthették el a múlt hét utolsó napját, ugyanakkor Spanyolország déli részén élők már az első nyári napokat is megtapasztalhatták. Andalúziában, Sevilla környékén 26, 27  fokig emelkedett a hőmérséklet, de még Portugáliában is észleltek 25 fokot.

Ugyanekkor Afrika északi része viszont szokatlanul hűvös napokat él át. Tunézia fővárosában, Tuniszban mindössze 13 fok volt vasárnap, sőt Stockholmban a másik két észak-afrikai fővárosnál is melegebb volt, ugyanis Algírban és Tripoliban is csak 15 fokig emelkedett hőmérséklet.


1. ábra
Március 8-án vasárnap 13:00-kor (12:00 UTC) mért hőmérséklet az európai városokban.
Szokatlanul meleg volt az idő az Ibériai-félszigeten, Franciaországban, Németország északi részén
és a Balti-tenger környékén.


2. ábra
Időjárási helyzet Európában 2015. március 8-án délben.
Az Európa közepén nyugat-kelet irányban elnyúló anticiklon északi peremén gyors mozgású
időjárási frontok érték el Skandináviát. Az átmenetileg derült ég és az enyhe levegő
következtében Svédország délkeleti részein új napi hőmérsékleti rekordok születtek,
annak ellenére, hogy az országot még mindig nagy területen hó fedi be.


3. ábra
Hétfőre ugyan Svédországban csökkent a hőmérséklet, ugyanakkor Lengyelország,
Fehéroroszország és Ukrajna egyes részein emelkedett szokatlan magasságba a hőmérséklet,
miközben a Balkán-félsziget középső és déli déli részén továbbra is hűvös az idő.