2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. december 24. 17:53

Fehér karácsony hol vagy?

Bár a regényekben, filmekben és az emberek gyerekkori emlékeiben a karácsony fehér, havas, ez az idén sem így történt hazánkban, de emellett Európa nagy részén és az Egyesült Államok jelentős részén is fekete a karácsony.

Amint a Rutgers egyetem által készített térképen (1. ábra) látható, a tegnapi nap folyamán Szibériában, Mongólia nagy részén, Kína egyes részein, Kazahsztánban, Irán, Afganisztán és Törökország hegyvidéki területein, Európa keleti és északi felén, illetve Izland, Kanada, valamint az USA északnyugati területein volt hótakaró, Európa nagy részén, a 2000 m feletti hegyeket leszámítva nem található hótakaró.

Ha az Országos Meteorológiai Szolgálathoz beérkező külföldi adatokat megnézzük a mai napon is nagyon hasonló a helyzet, Európában csak Izlandon, a skandináv államok északabbi részein, illetve Oroszországban található összefüggő hótakaró, Közép-Európában csupán a 2000 méternél magasabb hegyekben van némi hó. (2., 3. ábra).

Ázsiában elsősorban Szibéria területén található vastag (sokfelé 30-50, néhol 60-90 cm) hóréteg (4. ábra). Észak-Amerikában is rendkívül vékony a hótakaró, a magashegységeket leszámítva csak Kanadában található néhány olyan mérőállomás, ahol 20 cm-nél több havat mértek a mai nap folyamán (5. ábra).

Az év végéig hazánkban és Európa nagy részén is folytatódik a szokásosnál melegebb idő, így havazás a skandináv és orosz területeket, valamint az Alpok, a Kárpátok és a Pireneusok magasabb részeit leszámítva idén már nem várható.


1. ábra: Az északi-félteke hóval borított területei (barna szín) 2015.12.23-án a Rutgers egyetem térképén


2. ábra: Az Európában 2015.12.24-én mért hóvastagság adatok (L: Lepel, F: Folt, B: Bucka)


3. ábra: A Közép-Európában 2015.12.24-én mért hóvastagság adatok (L: Lepel, F: Folt, B: Bucka)


4. ábra: Az Ázsiában 2015.12.24-én mért hóvastagság adatok (L: Lepel, F: Folt, B: Bucka)


5. ábra: Az Észak-Amerikában 2015.12.24-én mért hóvastagság adatok (L: Lepel, F: Folt, B: Bucka)