2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. szeptember 24. 15:25

Felhős, hűvös hétvége, szombat reggelig nagy eső

A hét utolsó három napjának időjárását a Földközi-tenger középső medencéjében örvénylő ciklon, és egy szombatra középpontjával fölénk helyeződő magassági hideg légörvény alakítja. Pénteken országszerte kiadós esőre, záporokra, zivatarokra kell számítani, majd szombaton napközben délnyugat, nyugat felől lassan gyengül a csapadékhajlam, a tartós eső vasárnap reggelre északkeleten is megszűnik.

Pénteken és szombaton vastag felhőzet lesz fölöttünk, országszerte erősen felhős vagy borult idő várható. Kiadós csapadékra van kilátás. A tartós eső mellett rövid ideig tartó intenzív záporok, zivatarok is lesznek. Pénteken zivatarra több helyen, szombaton már csak keleten számíthatunk. Területi átlagban elsősorban a Dél-Dunántúlon a 40-50 mm-t is elérheti a lehulló csapadék mennyisége (1-3. ábra), erősebb zivatarokat pedig lokálisan 50 mm feletti csapadék is kísérhet. Szombaton napközben a Dunántúlon már egyre kevesebb helyen és kisebb mennyiségben valószínű csapadék, vasárnap reggelre pedig a tartós csapadék északkeleten is megszűnik, napközben már csak néhol fordulhat elő az országban záporeső. Ezzel együtt a hét utolsó napján északon és nyugaton vékonyodik, délutántól fel is szakadozhat a felhőzet.

A Dunántúlon az északnyugati, északi szelet tartósan erős, a Nyugat-Dunántúlon időnként viharos lökések kísérik, keletebbre az északi, északkeleti szél csak időnként erősödik meg, sőt a Dél-Alföldön többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Vasárnap már kisebb területen kell erős szélre számítani.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pénteken 11 és 18, szombaton 10 és 16, vasárnap 8 és 14 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a Dunántúlon 13 és 18, másutt 18 és 23 fok között valószínű. A hétvégén a csúcshőmérséklet 13 és 19 fok között alakul. (Az év ezen időszakában 20, 21 fok körüli a maximum-hőmérséklet sokévi átlaga.)

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra
Az ECMWF modell 2015.09.24-i determinisztikus futtatásának a szombat éjfélig lehulló
csapadékösszegre vonatkozó előrejelzése


2. ábra
Az ECMWF EPS 2015.09.24-i futtatásának a szombat éjfélig lehulló
csapadékösszegre (ensemble átlag) vonatkozó előrejelzése


3. ábra
Az ECMWF EPS 2015.09.24-i futtatásának Budapestre vonatkozó csapadékösszeg fáklyadiagramja