2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. január 19. 17:09

Fellőtték a Jason-3 műholdat

Vasárnap, január 17-én, helyi idő szerint 10:42, magyar idő szerint 19:42 perckor a kaliforniai Vandenbergből fellőtték a Jason-3 műholdat, amely elődeihez hasonlóan néhány cm-es pontossággal tud tengerfelszín-magasság adatokat meghatározni.

A Jason-3 1336 km magasságú pályáján 112 perc alatt halad végig, pályasíkja az Egyenlítővel 66°-os szöget zár be. A radaros magasságmérőn kívül mikrohullámú sugárzásmérő és a pontos pályameghatározáshoz szükséges műszerek kaptak helyet a fedélzeten. Alkalmazási területei a tengerfelszín állapota, változása, az óceáni cirkuláció, illetve a klímaváltozás megfigyelését is felölelik.

A műholdsorozat a Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (EUMETSAT), a Francia Űrügynökség (CNES), az Amerikai Óceáni és Légügyi Hivatal (NOAA) és az Amerikai Űrügynökség (NASA) együttműködésének köszönhető.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyan közvetlenül nem használja a tengerfelszínre vonatkozó adatokat, de közvetetten igen, a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) globális modelleredményein keresztül. Ennek a modellnek fontos bemenő paraméterei a Jason adatokból származtatott tengeri hullámok és tengerfelszín-magasság adatok, illetve a modell verifikálásához is használják a méréseit, az előbbieken kívül felszíni széladatokat és vízgőz adatokat is.


Kapcsolódó oldalak:


A Jason műholdcsalád (forrás: NASA)


A Jason-3 műhold (forrás: NOAA)


A Jason-3 műhold Falcon-9 hordozórakétán, indulás előtt (forrás: NOAA)


A Jason-3 műholdon elhelyezkedő műszerek (forrás: CNES)


A Jason-3 radaros tengerfelszín-magasság mérése (forrás: NOAA/NESDIS STAR)