2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. december 17. 12:19

Folytatódik az enyhe idő, az igazi télnek híre-hamva sincs

A közelmúltban a sokévi átlag körül vagy kevéssel az alatt alakult a hőmérséklet, de az igazi tél még nem köszöntött be. A folytatásban sem lesz ez másként, sőt néhol a 10 fokot is megközelíti a csúcshőmérséklet.

Az előttünk álló hétvégén anticiklon alakítja időjárásunkat, ennek megfelelően eseménytelen időben lesz részünk. Alapvetően sok lesz a felhő, de elsősorban a szombati napon a Dunántúlon felszakadozhat a felhőzet, és kisüt a nap. A napos tájakon 7, 9 fokig is felmelegedhet a levegő, míg a felhős, párás vidékeken ennél hidegebb lesz. Az Északi-középhegységben – különösen a magasabban fekvő helyeken – tartósan megmaradhat a köd, arrafelé legfeljebb 3 fokig emelkedik a hőmérő higanyszála (1. ábra).

Vasárnap kisebb eséllyel szakadozik fel a felhőzet, ami a maximum hőmérsékletre is rányomja a bélyegét. Ismét az ország északkeleti részén lesz hidegebb (2. ábra). December közepén, végén egyébként a sokévi átlagos maximum +3, a minimum -1 fok körül alakul, a mostani értékek tehát megfelelnek a klimatikus átlagnak.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Az előrejelzett maximum hőmérséklet szombatra


2. ábra: Az előrejelzett maximum hőmérséklet vasárnapra