2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. december 11. 14:32

Folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő

A hétvégén térségünkben a magasabb légrétegekben intenzív, zonális áramlás lesz megfigyelhető. Emiatt az óceán felől az enyhébb léghullámok gyorsan eljutnak Közép-Európa fölé. Téli időszakban általában az ilyen időjárási helyzetekkel járnak együtt a legmelegebb napok.

Ez a légtömeg ugyanakkor nem száraz, nem lesz zavartalan napsütés, sőt az Északi-középhegységben hosszantartó erősen felhős időszakok, párás körzetek is lesznek. Errefelé nem is lesz nagyon meleg, csupán 5, 8 fok közé melegszik fel a levegő. Az ország többi részén már több lesz a napsütés, és 8, 13 fokos csúcshőmérséklet várható, de délnyugaton 15 fok is előfordulhat (1. ábra). A meleg nemcsak a napsütésnek, hanem a sokfelé megélénkülő déli, délnyugati szélnek is köszönhető. Ez átkeveri a levegőt, és a magasban érkező meleg gyorsabban ki tudja fejteni a hatását a felszínközeli légrétegekben is. Mivel az északkeleti országrészben csak gyenge szél várható, ott hűvösebb is lesz (3. ábra).

Vasárnapra annyit változik az időjárás jellege, hogy több lesz a felhő, és országszerte 4, 11 fok várható a délutáni órákban (2. ábra). Ennek oka, hogy megközelít minket egy hidegfront, sőt a Dunántúlon már északnyugatira fordul a szél, ami könnyen behozza oda a hűvösebb levegőt.

A legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Előrejelzett hőmérséklet szombat 12 UTC-kor


2. ábra: Előrejelzett hőmérséklet vasárnap 12 UTC-kor


3. ábra: Előrejelzett maximális széllökés szombat 12 UTC-kor