2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. szeptember 12. 13:39

Folytatódó esős idő

Időjárásunkat egy úgynevezett magassági hidegörvény alakítja, amelynek középpontja az Alpok felett helyezkedik el. Ennek előoldalán dél felől több hullámban sekély ciklonok alakulnak ki, amelyek nagy mennyiségű csapadékkal járnak együtt. A keleti országrészben meleg légtömeg helyezkedik el, ott labilis a légállapot, könnyebben kialakulnak zivatarok, és mivel nagy a levegő nedvességtartalma, ezeket felhőszakadások is kísérhetik.

Az elmúlt 24-36 órában sokfelé fordult elő csapadék, helyenként jelentős mennyiségű eső esett. Csütörtök napközben nyugaton inkább tartós eső volt a jellemző, míg az Alföldön és északkeleten elszórtan zivatarok alakultak ki. Csütörtökről péntekre virradóra újabb csapadékzóna érte el hazánkat dél felől, amelyben beágyazott jelleggel ismét előfordultak zivatarok. A péntek reggelig lehullott csapadék mennyisége a Baja - Eger vonaltól nyugatra lévő mérőállomásainkon jobbára 25 és 65 mm között alakult, de Győr Pérről 66, Veszprémből 67, Zircről 74 mm-t jelentettek, ugyanakkor a keleti területeken lényegesen kevesebb esett (1. ábra).

Ha ehhez hozzávesszük az elmúlt két csapadékos napot, akkor azt látjuk, hogy alig van olyan része az országnak, ahol 10 mm alatt maradt a mennyiség, a Dunántúlon pedig már nagy területen 50 mm felett jár (2. ábra).

 Azonban nem ez lesz az utolsó csapadékhullám a hétvége folyamán. Szombat hajnalban délnyugat, majd estefelé délkelet felől újabb peremciklon mélyül ki a fent említett magassági örvény előoldalán. Előbbi esetben főleg a Dunántúlon és a középső országrészben, utóbbinál az Alföldön, illetve Észak-, Északnyugat-Magyarországon várható sokfelé ismétlődő eső, zápor, helyenként zivatar.

A csapadék tengelye tehát áthelyeződik kelet felé, jól látszik ez a 3. ábrán is, amelyen a ma reggeltől hétfő hajnalig lehulló csapadékmennyiség előrejelzése szerepel. Látható, hogy nagyjából a Bécs-Budapest-Szeged vonalban várható a legtöbb csapadék, három nap alatt akár újabb 50 mm is eshet.

 Az ilyen időjárási helyzetek mindig hordoznak magukban kisebb-nagyobb bizonytalanságot. Mind a csapadék mennyiségében, mind a várható helyében lehet változás, attól függően, hogy hol mélyül ki a ciklon, amelyből a csapadékot várjuk.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket kövessék nyomon a honlapunkon!


1. ábra: Csütörtök 06 és péntek 06 UTC között lehullott csapadékösszeg


2. ábra: Kedd 06 és péntek 06 UTC között lehullott csapadékösszeg


3. ábra: Péntek 06 és hétfő 06 UTC között várható csapadékmennyiség