2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. június 11. 14:35

Forrósággal köszönt be a vakáció a hétvégén

Az előttünk álló hétvége hozza el az év eddigi legmelegebb napjait. A hőmérséklet hazánkban idén még nem emelkedett 35 °C-ig, vasárnap viszont akár meg is haladhatja azt. A fokozódó hőség ellenére az országos napi maximum és legmagasabb minimum rekordok várhatóan nem dőlnek meg: előbbiek 37-39, utóbbiak 23-24 °C körül vannak. Hűsítő zápor, zivatar csak néhol fordulhat elő, a napsütésé lesz a főszerep.

A Nyugat-Európa fölött található többközéppontú ciklonrendszer és az előtte kiépülő magassági gerinc a felelős a perzselő hőségért, a forró levegő egyenesen Afrikából áramlik térségünk fölé (1-2. ábra, ábramagyarázat).   

A hétvégén tehát túlnyomóan napos idő várható többnyire kevés gomoly- és fátyolfelhővel. A délutáni, kora esti órákban azonban helyenként erősebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és szombaton északkeleten és északnyugaton egy-két helyen, vasárnap az országban néhol zápor, zivatar előfordulhat. 

A forró levegőt megerősödő délnyugati szél szállítja fölénk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között alakul. Utóbbi 8-10 fokkal haladja meg a június közepén átlagos értéket.

A hőhullámnak azonban meg vannak számlálva a napjai: hétfőn erős hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amely előbb a Dunántúlon, kedden délkeleten is véget vet a nagy melegnek.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Az ECMWF modell által előrejelzett légnyomás és 500 hPa-os geopotenciál magasság
2015. 06. 13., szombat éjfélre


2. ábra: Az ECMWF modell által előrejelzett 850 hPa-os hőmérséklet 2015. 06. 13., szombat éjfélre