2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. március 19. 08:12

Gondok lehetnek a jövőben a biztonságos vízellátással

A világ vízellátását erősen befolyásolja az éghajlatváltozás mellett a gyorsan növekvő népesség gyarapodó élelmiszer-, energia- és egészségügyi szükséglete. Ezzel kapcsolatban adott ki egy jelentést az ENSZ, s megoldására a későbbiekben próbál lépéseket tenni.

A Földön megtalálható vízkészlet csak kis hányada édesvíz, amelynek nagy része kötött formában tárolódik. A növekvő népességnek azonban egyre növekszik a vízszükséglete, amely a jelenlegi készletekből a jövőben egyre nehezebben biztosítható. A vízfelhasználás 70 százalékát a mezőgazdaság teszi ki, ami várhatóan 19 százalékkal növekedni fog 2050-ig. Ekkorra az emberiség a jelenlegi népességhez képest további két milliárddal növekszik, s eléri a kilenc milliárd főt.

A jövőben a gazdáknak 70 százalékkal növelniük kell a megtermelt mennyiséget, a növekvő igények miatt. Ez pedig több élelmiszert , de főként több húst jelent. Többek között ez is napirendre kerül a március 12-én indult Víz Világfórumon Marseilleben.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a felszín alatt raktározódott víz az elmúlt ötven évben megháromszorozódott, csökkentve ezzel az aszály kialakulásának valószínűségét. Azonban az átrendeződő csapadékviszonyok miatt bizonyos helyeken nagyobb lesz a szárazság, míg máshol az olvadó gleccserek és a folyók vízhozamának változásával kell számolni.

Napjainktól 2030-ig a jelentés szerint a klímaváltozás jelentősen befolyásolja Dél-Ázsia és Dél-Afrika élelmiszer termelését. Ázsiában él az össznépesség nagyjából 60 százaléka, míg a vízkészlet csak a szükséglet harmadát teszi ki. 2070-re várhatóan érezhetővé válik a vízhiány Európa nagy részén is. Egy másik tanulmány szerint a vízigény 2050-ig 55 százalékkal emelkedik a Földön, ezért valószínűleg a népesség 40 százaléka vízhiánnyal fog küzdeni.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a múlt héten az ENSZ által közzétett információk valósak, miszerint 2010-ben a fogyasztás már elérte a 2015-re jósolt szintet. Ugyanakkor a francia Solidarites International szerint jóval kevesebb embert érint az ivóvízhiány, mint azt az ENSZ állítja.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html