2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. február 10. 14:13

Hõség Alaszkában és hó Alabamában: Mi történik az idõjárással?

Gyilkos téli vihar bénította meg január végén az Amerikai Egyesült Államok déli részét, Alaszkában viszont napos, meleg idõ volt, rekord magas hõmérsékletekkel.

Az egészért a jet stream a felelős. Hónapok óta, ez a nyugatról kelet felé áramló levegő össze-vissza kavargott. Normál esetben a jet stream Alaszka partjai mentén halad, majd hirtelen irányt vált, délkelet felé, továbbhaladva középnyugati irányba, Washington felé tartva, így teljesen kikerülve Kaliforniát.

Mivel a jet stream egy választóvonal az északról jövő hideg, sarkvidéki levegő és a délről jövő meleg levegő közt, ezek a szokatlan hullámzások a hideg levegőt az ország keleti részébe juttatták ezen a télen. Eközben Alaszkában relatíve meleg idő volt, Port Alsworth városában még soha nem mértek ilyen magas hőmérsékletet januárban: 17 C° volt január 27-én.

De az alaszkai rekord meleg nem vigasztalta meg a déli országrészben lakókat, akik közül sokan hátrahagyták autóikat és órákig gyalogoltak a hóban és fagyban, hogy végre hazaérjenek; vagy pedig az autópályákon töltötték az éjszakát csapdába esett buszokon. A január 28-ai vihar fennakadásokat okozott délen, Alabamában is: a Mexikói-öböl partján fekvő Mobile városában a levelekre fagyott az eső.

Biciklis

Az emberek Birmingham-ben (Alabama állam) bármi áron haza akartak jutni,
miután egy nagy vihar megbénította a várost január 28-án


Az autópályákat továbbra sem sikerült teljesen megtisztítani Atlantában, ahol a hőmérséklet még két napig nem emelkedett meg annyira, hogy a jég elolvadjon az utakon.

Atlanta

Az üres 400-as autópálya Atlantában (Georgia állam) január 29-én reggel,
miután előző nap bezárták az iskolákat és a vállalatokat a vihar miatt


A jet-stream keltette légköri (planetáris) hullámok alakja az elmúlt hónapokban meglehetősen állandó volt. A hullám délies áramlású, éppen ezért enyhe idővel járó szakasza már olyan régóta tartózkodik Alaszka partjainál, hogy külön nevet is kapott: "Tripla R", amely a "ridiculously resilient ridge of high pressure" (nevetségesen állandó magas nyomású gerinc) kifejezésből származik. A "Tripla R" először 2012 decemberében jelent meg, majd újra és újra kialakult, így vált a leghosszabb ideig tartó gerinccé évtizedek óta, írta nemrégiben a meteorológus/blogger Daniel Swain. 2013 nyarán a jet stream nagy hullámai rekord hőséget okoztak Alaszkában és alacsony nyomású vihar-ciklon rendszereket a kanadai Albertában, ahol az árvízi kár több mint 3 millió dollár volt.

Bár ilyen jelenségek korábban is történtek, az elmúlt években számos tanulmány azt sugallja, hogy kapcsolat van a jet stream hullámok frekvenciájának növekedése és az Északi-sarkon tapasztalható globális felmelegedés miatti változások között. Ilyen például a tengeri jég- és hótakaró kiterjedésének csökkenése. A kutatók kimutatták, hogy a kevesebb hó és jég melegedést okozhat, ami adott térségekben megváltoztatja a jet stream jellemző irányát. A kutatás jelenleg is folyamatban van, és viták forrása lehet.

Azonban a meteorológusok biztosak abban, hogy a jet stream gerince a felelős az extrém kaliforniai szárazságért. A tél általában az év legcsapadékosabb időszaka Kaliforniában, viszont a jet stream megváltozó irányának köszönhetően a Kalifornia felé tartó Csendes-óceáni viharok Kanada és Alaszka felé tolódnak inkább. A tavalyi év volt a legszárazabb a feljegyzések szerint Kaliforniában, az állam 63%-án tapasztaltak extrém szárazságot írta a U.S. Drought Monitor (Amerikai Szárazság Figyelő) január 17-én.

Az alaszkai rekord meleg miatt a 2014-es évi Yukon Quest Sled kutya-verseny rajthelyét át kellett helyezni a szokásos helyéről az alaszkai Fairbanks-ben található Chena folyóról, jelentették be a verseny szervezői. A folyó jege túl vékony, hogy elbírja a tömegesen érkező szurkolókat. A célvonalat is át kell helyezni, mivel az útvonal veszélyessé vált a Yukon folyón, a szokatlanul meleg időjárás miatt.

Egy másik terület is áldozatul esett a meleg időjárásnak: a Valdez városába vezető egyetlen út. Egy nagy lavina teljesen elzárta a Richardson autópályát január 24-én és felduzzasztotta a Lowe folyót Valdez mellett. A meleg időjárás okozta a lavinát, mivel destabilizálta a hótömeget. Valdez a Transzalaszkai Csővezeték végén helyezkedik el, mely észak-déli irányban szeli át Alaszkát és kőolajjal látja el a városokat, emellett fontos kikötőváros is, ahova emiatt csak hajóval és repülővel tudják eljuttatni a létfontosságú készleteket.

Lavina

Egy január 25-én készült fotó az elzárt Richardson autópályáról, Valdez közelében
(AP Photo/Alaska DOT&PF)


A sok lavina közül az egyik beborítja a Keystone kanyont, elzárva az egyetlen bevezető utat Valdezbe. Az alaszkai hatóságok szerint 12 m vastagon és 300-400 m hosszan van hóval borítva az autópálya.


Forrás: WMO