2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 17. 10:45

Hamarosan az űrből is mérhető lesz a havazás

Január 17-én kezdődik a NASA legújabb projektje, a Global Precipitation Measurement (GPM), amelynek végső célja, hogy műholdas mérésekkel is lehetővé tegyék a havazás mérését.

A projekt nemzetközi összefogásnak köszönhetően jött létre, amelynek keretein belül 3 óránkénti műholdas mérésekkel próbálják detektálni a havazást. Ilyen mérésekre eddig még nem volt példa, ugyanis a havat nagyon nehéz esés közben mérni. A hópelyhek összetétele nagyon változatos, emellett lebegnek és el is sodródhatnak, miután elhagyják a felhőt. A hópelyhek összetételének ismeretében azonban a tudósok meg tudják állapítani a teljes víztartalmat.
Az elsődleges mérések január 17-től február 29-ig tartanak az Ontario-tó környékén. Ennek célja, hogy a 2014-re tervezett GPM Core műhold felbocsátása előtt ellenőrizhető méréseket végezzenek a hulló hó műholdas becslésére.
Az űrből történő méréseket a NASA DC8 típusú „repülő laboratóriumának” segítségével szimulálják, amelynek fedélzetén hordozható radar és sugárzásmérő is található. Megfigyelik a hópelyhek típusát, nagyságát, formáját, számát és víztartalmát, ugyanis ezek a tulajdonságok a fő befolyásoló tényezők, így ezek ismeretében az eredmények is jóval pontosabbak lesznek.
Az Ontario-tó környéke a gyakori hóviharainak köszönhetően megfelelő helyszín a tesztidőszakban. Ha a megfelelő időjárás adott, a DC8 végigrepül az Egyesült Államok északkeleti részén a hóviharok mentén. Míg a DC8 a felhők felett repül, közben másik két gép átrepül a felhőkön az esőcseppek és hópelyhek mikrofizikai tulajdonságait mérve. Így míg ezek a mérések egy komplex képet adnak a havazás folyamatáról fentről lefelé, addig a felszíni radarok az egész levegőoszlopot átvizsgálják.
A GPM Core műhold a NASA Goddard Űrrepülési Központjában készül, a NASA és a Japán Űrügynökség (JAXA) támogatásával. A szonda 65 fokos dőlésszögben keringve az északi sarkkörtől a déli sarkkörig végez majd méréseket.
A GPM-en egy mikrohullámú radar és egy kétfrekvenciás csapadék radar is lesz, amely megkülönbözteti a hópelyhek – víztartalmat befolyásoló – méretét és alakját. Ismerve ezeket a mikrofizikai tulajdonságokat, pontosabb becslés adható az eső és főként a hó mennyiségére, főleg télen, és ott, ahol a hó a meghatározó csapadékforma.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html