2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. február 2. 17:22

Hamarosan szolgálatba áll Európa második kvázipoláris műholdja

A MetOp-B meteorológiai műhold már átesett a végső ellenőrzéseken, hamarosan a kazahsztáni Bajkonur űrközpontba szállítják, ahonnan 2012 májusában indítják útjára.

A MetOp-B a három azonos műhold alkotta MetOp sorozat második tagja, amely az EUMETSAT Polar System (EPS) része. Az EPS az első európai poláris, operatívan működő meteorológiai műholdcsalád. Mindhárom műholdnak névleges élettartama 5 év, amelyek között azonban egy hat hónapos átfedés van, így folyamatosan, hosszú távon tudnak adatokat szolgáltatni a légkörről és a felszínről.

A MetOp sorozat első tagját, a MetOp-A-t 2006-ban bocsátották fel, vagyis élettartama már a végéhez közelít, ezért szükséges a közeljövőben a második hold kilövése is. Indítása után a MetOp-B csatlakozik elődjéhez, amely 850 km magasan kvázipoláris pályán kering a Föld körül. Az EUMETSAT ezután mindkét holdat egyszerre üzemeltetni a MetOp-A kivonásáig. A sorozat harmadik tagja, a MetOp-C felbocsátása a tervek szerint 2017-re várható, a MetOp-B névleges élettartamának végén.

Alain Raiter az EUMETSAT igazgatója szerint a MetOp sorozat első tagja is már messze a várakozásokon felül teljesített. A műhold által küldött adatok jelentős mértékben hozzájárulnak a numerikus modellekhez, amelyek a mai időjárás előrejelzés alapját adják. A MetOp-A segítségével azonban nem csak az időjárás- és figyelmeztető-előrejelzések javulnak, hanem életeket is mentenek és az anyagi veszteségeket is csökkentik. Szintén előnyökkel jár a közlekedés, a mezőgazdaság, az energiaipar, a turizmus, a klímapolitika és a környezetvédelem terén.
A MetOp műholdak Európában, az EADS Astrium műhelyében készülnek, az EUMETSAT és az Európai Űrügynökség (ESA) partnerségének keretében.  Az ESA a fejlesztés űrszegmenséért, míg az EUMETSAT a teljes rendszerért és a földi szegmensért felelős. Az amerikai Nemzeti Óceán és Légkör Megfigyelő Intézet (NOAA) és a Francia Űrügynökség néhány, a MetOp számára kulcsfontosságú eszköz fejlesztésével vesz részt a programban.

A műholdak mindegyike képes a légkörben a hőmérséklet, a pártartalom, a felhő tulajdonságai, az üvegházgázok– mint az ózon, a metán és a szén-dioxid – valamint a vulkánokból származó kén-dioxid mérésére. Megfigyelhetőek továbbá az óceánok és a szárazföldi területek, a víz feletti szélsebesség, a jég, a hó és a talajnedvesség.
Meggyőző eredmény, hogy a méréseket nem csak Európából, hanem a világ minden tájáról használják meteorológusok, légkörkutatók és klimatológusok. A MetOp-A adatok időjárás-előrejelzésben játszott szerepét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy például a brit Met Office időjárási modelljében az adatok 24 százalékát műholdas mérések teszik ki. Ha pedig az előrejelzéshez használt egyes műholdak adatainak arányát nézzük, a MetOp-A csaknem 40 százalékban járul hozzá, ami több mint kétszerese a többi műholdtól származó adatnak. Az alábbi eredmények igazolják a beruházás fontosságát, az új, technológiailag még fejlettebb műholdak felbocsátásának szükségességét.
A 2012-es indítás után a MetOp-B lesz a második európai műhold, ami csatlakozik az Európa és az USA által működtetett rendszerhez. Az együttműködés az EUMETSAT és a NOAA között úgy jött létre, hogy az európai MetOp és az amerikai NOAA holdak egymást kiegészítve keringenek a kvázipoláris pályán. Ennek célja a globális lefedettség javítása.

A tervek szerint 2020-ig a MetOp sorozat egymást követő műholdjai folyamatosan szolgáltatják a megfigyeléseket. Ezután kerül sor várhatóan az EPS következő generációjának bevezetésére, az EPS-SG-re. Alain Raiter szerint nagyon fontos, hogy 2020. után is gyűjtsék és javítsák a műholdas megfigyeléseket, tovább finomítva ezzel az előrejelzések pontosságát. Az EUMETSAT célja, hogy az ESA-val közösen biztosítsák az első műholdat az EPS-SG programban 2020 végéig.

forrás: www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en