2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 27. 15:48

Három nap alatt két napkitörés érte el a Földet

Az elmúlt napokban több napkitörés is elérte a Földet. A vasárnapit követően kedden az utóbbi hat év legerősebb kitörése következett be, amelynek hatásai a Földön is érezhetőek voltak. Emellett a sarki fény jelensége is megfigyelhető volt mindkét féltekén: Kanadában, Skandináviában és Ausztrália déli részén.

A napkitörés a naptevékenység leglátványosabb eseménye. A legnagyobb kitörések alkalmával általában három folyamat megy végbe együttesen: a naplégkör hirtelen kifényesedése, azaz a fler, a koronakidobódás, amikor a napkorona egy része kilökődik a bolygóközi térbe, illetve a hosszabb ideje egy helyben lebegő, a környezeténél hidegebb és sűrűbb részecskék hirtelen megindulása.

A vasárnap este történt kitörés hatalmas koronakidobódással járt, a töltött részecskék több mint 6 millió km/h sebességgel áramlottak a Föld felé, amelyek kedden érték el a felszínt, de az így kialakult mágneses vihar hatása még napokig érezhető.

A folyamat megzavarta a műholdakat és a villamosenergia-hálózatot, valamint Ázsia poláris területein a magas frekvenciás kommunikáció is akadozott. A napkitörések hatással lehetnek a mezőgazdaság és a mélytengeri fúrások által használt GPS rendszerre is, viszont a fogyasztói rendszerre nem veszélyesek.

A legutóbbi hasonló nagyságú kitörés 2005-ben volt, ez azonban nem okozott nagy zavart. Ellenben 2003-ban számos problémáért volt felelős egy kitörés, amikor a Mars misszió néhány eszközében, illetve egy japán műhold működésében is hiba keletkezett.

A napkitöréseket egy ötfokú skálán osztályozzák, a kicsitől az extrémig. Ez a mostani egy 3-as erősségű volt. A napkitörés néhány hatása talán sohasem lesz ismert. Sok hatás rejtve marad a fogyasztó előtt, ugyanis ha egy vállalat nem fedi fel, hogy problémát észlelt, nem is fog kiderülni. Gyakran csak a legnagyobb hibákról lehet értesülni.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html