2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. április 15. 06:52

Hartmut Graßl német tudós az EMS idei díjazottja

Ötödik alkalommal adja át kitüntetését az Európai Meteorológiai Társaság (EMS). Az EMS Ezüst Érmet az európai meteorológia fejlődéséért végzett kiemelkedő munkával lehet kiérdemelni. A jelölteket a tagállamok választják ki, s az EMS bizottsága hozza meg a végleges döntést, azaz nevezi meg a díjazottat.

Ebben az évben a német Hartmut Graßl kapta a díjat a klímatudományban elért sikerei és az éghajlatváltozás tudományának sikeres kommunikációjáért végzett tevékenységéért. Az átadó ünnepségre 2013. szeptember 11-én kerül sor az EMS éves ülésének keretében.

Hartmut Graßl a meteorológia és a klímatudomány számos területén ért el sikereket. Az elsők között igazolta modellek és megfigyelések segítségével az aeroszolok fontosságát az éghajlati rendszerben, ezzel úttörőnek számítva a témában. Sokat tett az Európai Űrügynökség munkatársaként az európai műholdas projektek sikerességéért is. Emellett kommunikációs tevékenysége is kimagasló. Az éghajlati kutatások eredményeit és következményeit magas színvonalon tolmácsolta a nyilvánosság és a politika számára.


Forrás: www.emetsoc.org/news-room/ems-news