2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. szeptember 23. 11:21

Hatalmas szurdok a jég alatt

A NASA légköri tudományos missziója során egy nagy, korábban ismeretlen kanyont fedezett fel egy mérfölddel a grönlandi jégtakaró alá rejtve.

A kanyon jellemzője, hogy egy hosszú kanyargó csatorna, amely legalább 750 km hosszú, vagyis hosszabb, mint a Grand Canyon. Néhány helyen mélysége eléri a 800 métert is. Ez a hatalmas képződmény időben megelőzte a jégtakarót, amely az utóbbi pár millió évben Grönlandot beborította.

 1. ábra

Azt feltételeznénk, hogy a Földnek már minden zugát feltárták és feltérképezték, "A kutatások viszont azt jelzik: még mindig sok felfedeznivaló van" – mondta Jonathan Bamber, a Bristoli Egyetem földrajz fizika professzora, a tanulmány vezető szerzője. Bamber csapata nemrég tette közzé eredményeit a Science folyóiratban.

A kutatók több ezer kilométert vizsgáltak át radar adatok alapján, amelyeket a NASA, illetve brit, valamint német kutatók gyűjtöttek össze évtizedeken keresztül, hogy összerakhassák, milyen táj fekszik a jégtakaró mélyén.

Az adatok nagy részét 2009. és 2012. között a NASA Operation IceBridge egy légi tudományos kampány során gyűjtötte, melynek célja a sarki jég tanulmányozása volt. Az egyik mérőeszköz – egy többcsatornás radaros mélységmérő, amelynek– feladata volt a hatalmas jégréteg vastagságának felmérése mellett az alapkőzet alakjának vizsgálata is.

A csapat a radaradatokat elemezve felfedezett a félsziget közepén egy mély völgyet az alapkőzetben, amely végigfut egészen az északi partig, a Petermann gleccser fjordjaiig. Bizonyos frekvenciákon a rádióhullámok áthaladnak a jégrétegen, s csak a kőzeten verődnek vissza. Ezek segítségével a kutatócsoport meg tudta határozni a völgy mélységét. Minél tovább tartott a jelek beérkezése, annál mélyebben volt a kőzet a jég alatt.

"Két dolog segített a szurdok felfedezésében. Az IceBridge kapcsán rengeteg adat gyűlt össze, ezeket más adatbázisokkal kombinálva rajzolódott ki előttünk a csatorna vonulata" – mondta Michael Studinger, az IceBridge projekt tudósa, a NASA Goddard Space Flight Center munkatársa.

„A kutatók úgy vélik, a kanyon fontos szerepet játszik a félsziget belseje felől az óceánba ömlő jeges olvadékvíz szállításában. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a jég kialakulása előtt, mintegy 4 millió évvel ezelőtt, a víz a völgyi mederben jutott a tengerpartra, nagy folyórendszert alkotva.

"Figyelemre méltó, hogy a Grand Canyon méretű szurdokot csak a 21. században fedezték fel, a jégtakaró alatt. Ez is azt mutatja, milyen keveset tudunk még a nagy szárazföldi jégrétegek alatti alapkőzetekről" – mondta Studinger.

A IceBridge kampány 2014 márciusában ismét visszatér Grönlandra, hogy folytassa az adatgyűjtést a szárazföldről, illetve az Északi-sark jégtakarójáról.

Forrás: NASA