2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. március 30. 07:52

Határon az éghajlatváltozás visszafordíthatósága

2012. március 26. és 29. között került megrendezésre Londonban a „Planet Under Pressure” (A bolygó nyomás alatt) konferencia. Az ülésen a tudósok és döntéshozók arról is értekeztek, hogy veszélyesen közel került bolygónk ahhoz a ponthoz, ahonnan a klímaváltozás már visszafordíthatatlan.

Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, a melegedés valószínűleg túlszárnyalja a 2 fokos globális átlaghőmérséklet emelkedést. A kutatók szerint ez még az a határ, ahonnan visszafordítható a klímaváltozás folyamata.

Ha megnézzük a kötelezettségvállalások mértékét a világban, annak is csak 50 százalék esélye van, hogy a 3 fokos emelkedést tartani lehet. A mindössze 2 °C növekedésnek szinte semmi esélye. De hogy őszinte legyek, nem kizárt az sem, hogy 5 fokkal emelkedjen a globális átlaghőmérséklet a század végéig.” nyilatkozta Bob Watson, az ENSZ éghajlati testületének volt vezetője, a brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium tudományos főtanácsadója.

Az emelkedő átlaghőmérséklet olyan változásokat idézhet elő, mint a jégtakaró olvadása, vagy a tömeges erdőpusztulás, ha asz aszályokat nem tudják megakadályozni. A négy napos konferencián azt vitatták meg, hogy földünk egészsége érdekében milyen lépésekre van szükség egy ember formálta geológiai korszakban.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html