2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. november 28. 10:27

Havas hegyek és ködtenger

A ma reggeli műholdképen a derült havas Alpokban gyönyörködhetünk. További érdekessége a képnek, hogy Magyarországtól délre és délkeletre egy nagy kiterjedésű, majdnem teljesen összefüggő ködtenger borítja a Balkán-félsziget nagy részét. A ködből több helyen kimagaslanak a hegyek csúcsai, gerincei. A ködtenger nem teljesen összefüggő. Egyes foltokban derült területek is vannak, ahol a havas síkságot láthatjuk, pl. Románia, Szerbia és Bulgária találkozásánál.

A kép a METEOSAT műhold több spektrumtartományban készült képének ’keveréke.’ Ezt a kompozit kép típust pont arra fejlesztették ki, hogy a derült hómentes területet (salak szín) a derült tengert (fekete), a derült havas területet (türkisz szín) és a hófelszin feletti ködöt (halvány rózsaszín) jól meg lehessen különböztetni egymástól.

A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy ezen a típusú képen azok a felhők is türkiszesek, melyek teteje jégkristályokból áll. Ilyet a tenger és Itália felett, illetve az Alpoktól északra látunk. A vízfelhők a ködhöz hasonlóan rózsaszínesek.

1. ábra