2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. november 27. 09:00

Havazás az Alpokalján, hófúvás Burgenlandban

November 26-án, csütörtökön az éjszakai órákban nyugati határainkat egy gyengülő front érte el, mely azonban csapadékával megállt a határ közvetlen közelében. Egy mediterrán ciklon is tevékenykedett hazánktól délkeletre. A két képződmény többfelé okozott csapadékot.

Az említett front az Alpokaljára is meghozta az első hópihéket, a MET-ÉSZ észlelőink már szerda este jelezték a nyugati országrészben kezdődő havazást, többek között Kőszegről, Sopronhorpácsról, és Jákról. Reggelre Sopronban és a Kőszegi-hegységben, illetve Szombathely és Szentgotthárd környékén is hólepel alakult ki, mely azonban a meleg talajon gyors olvadásnak indult már a reggeli óráktól. A Soproni-hegységben viszont csodálatos téli táj fogadta a látogatókat. Brennbergbányán 1 cm, Hermesen pedig 3 cm tapadó hóréteg képződött. A Soproni-hegység nyugati szélein azonban ennél is több, 5-6 cm körüli hó esett a reggeli órákra, így igazi téli hangulatú lett a táj.

Mindössze pár kilométerre a határtól, nyugat felé tovább fokozódott a hóhelyzet. A dimbes-dombos falvakban mindenfelé a kocsijukról havat söprő emberekkel találkozott az átutazó. A Rozália-hegység lejtőin pedig hamisítatlan téli, szinte ítéletidő tombolt. A délben mért -2 fokos hőmérséklet és a körülbelül 10 cm-es friss hó mellett, az erős szélben hófúvás is kialakult.

Köszönet Pintér András MET-ÉSZ észlelőnknek a képes tudósításért.


MET-ÉSZ észlelőink már szerda este jelezték a kezdődő havazást


Brennbergbánya-Hermes csapadékmérő állomás, 2015. november 26.


Brennbergbánya-Hermes, 2015. november 26.


Újtelek (Rozália-hegység), sokfelé már hófúvás is kialakult, 2015. november 26.


Újtelek (Rozália-hegység), kilátás a fraknói várra, 2015. november 26.