2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. szeptember 11. 13:05

Helyenként már a szeptemberi csapadékösszegnek megfelelő eső esett!

Bár már nyáron is sok volt időnként az égi áldásból, a csapadékos idő tovább folytatódik!

Korábbi írásainkban már jeleztük, hogy a hét második felében jelentős mennyiségű csapadék várható. Az előrejelzés igaznak bizonyult, hiszen már most vannak olyan helyek az országban, ahol a szeptemberi csapadékösszeg – ami 50-55 mm körüli érték – lehullott (1. ábra)! Csütörtök délig Sellyéről 70,2, Balassagyarmatról 65,1, Tiszakarádról 52,9 mm-t jelentettek.

Időjárásunkat jelenleg is, de még a hétvégén is egy közelünkben örvénylő magassági hidegörvény, illetve a talajon a medence fölött megerősödő ciklon együttese alakítja. Ez a ciklon a jövő hét elejére gyengül, a hidegörvény pedig ekkor helyeződik délebbre. Így a következő napokban még – az északkeleti országrész kivételével – további jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Az időjárási helyzetben azért némi bizonytalanság is van, a magassági örvény mozgásában történő változás, illetve a keletről visszahajló nedves levegő tengelyének kicsit is más elrendeződése a maximális csapadékmennyiség helyében jelentősebb változást okozhat! A jelenlegi előrejelzések szerint hétfő hajnalig lehulló csapadék mennyiségét a 2. ábrán láthatjuk.

Összességében elmondhatjuk, hogy a hétvégéig gyakran esős, az ország nagyobb részén kissé hűvös, szabadtéri programoknak nem igazán kedvező időjárás várható. Ha lesznek is többnyire rövid napos időszakok, az erősen felhős ég lesz túlsúlyban, és ehhez a legtöbb helyen ismétlődő eső is társulhat.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket kövessék nyomon a honlapunkun!


1. ábra: Az elmúlt 48 órában mért csapadék csütörtök 13 óráig (11 UTC-ig)


2. ábra: Csütörtök 2 órától hétfő 2 óráig várható összegzett csapadékmennyiség az ECMWF modell alapján