2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. július 28. 13:53

Hétvégén szárazabb, továbbra is meleg idő

Pénteken nyugat felől már szárazabb levegő érkezik térségünk fölé, így a hétvégén túlnyomóan napos idő várható. Ugyanakkor vasárnap a közeledő hidegfront előtt egyre melegebb léghullámok áramlanak fölénk, emiatt tovább erősödik a nappali felmelegedés. Az esti órákban azonban nyugat felől hidegfront éri el térségünket, amelynek hatására  a jövő hét elején ismét többfelé alakul ki zápor, zivatar.

Szombaton országszerte sok napsütésre, kevés gomolyfelhőre számíthatunk, legfeljebb az Alpokalján és az Északi-középhegység térségében alakulhat ki elvétve zápor, zivatar (1. ábra). Vasárnap napközben sok lesz a napsütés, melegszik az idő, (2. ábra), csak az esti óráktól északnyugaton növekszik meg a felhőzet, és akkor ott már néhol zápor, zivatar is valószínű. Szombaton többnyire mérsékelt marad a légmozgás, majd vasárnap megélénkül a déli, majd estétől az északnyugatira forduló szél.

Hajnalonként 14 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet. Szombaton a legmelegebb délutáni órákra 28 és 33, vasárnap 29, 35 fok közé melegszik fel a levegő.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Az előrejelzett felhőzet alakulása szombaton 14 óra kor az ECMWF modell alapján


2. ábra: Hőmérsékleti eloszlás vasárnap 14 órakor kb. 1500 m magasan az ECMWF modell alapján