2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. január 21. 14:27

Hétvégi havazás

Szombaton egy érkező melegfrontnak köszönhetően többfelé számíthatunk havazásra, vasárnap azonban már kevesebb helyen hullhat csapadék.

Szombat napközben nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de a keleti határ mentén egész nap napos maradhat az idő. Késő délelőtt északnyugaton havazás kezdődik, amely estére eléri a középső országrészt is. Általában lepel-10 cm között hó hullhat, de északnyugaton a Duna mentén ennél kicsit több is eshet. A déli szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban általában -8 és -13 fok között alakul a hőmérséklet, de a keleti, hóval borított területeken ennél hidegebb lesz. Kora délutánra 0 fok köré emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap is marad a jobbára erősen felhős idő, csak rövidebb időszakokra süthet ki a nap. Szórványosan valószínű hószállingózás, kisebb havazás. Többnyire gyenge marad a légmozgás. Hajnalban többnyire -3 és -9 fok várható, de keleten ennél több fokkal hidegebb is lehet. Délutánra északkeleten -2, nyugaton +4, +5 fok köré melegszik fel a levegő.


A szombaton várható csapadék mennyiségének eloszlása az ECMWF modellben


A szombat délutánra várható felhőzet az ECMWF modellben