2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. május 6. 15:38

Heves esőzések Floridában, tornádók az USA-ban

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hétvégén déli megyéinkben helyenként jóval több eső esett, mint a májusi havi átlag. De mindez eltörpül a Florida állam északnyugati részében tapasztalt esőzésekhez képest.

Április 26-30 között az USA középnyugati, illetve keleti államai felett egy markáns hidegfront vonult át. A front mozgása a délkeleti államok térségében jelentősen lelassult, miközben egy igen erőteljes meleg nedves szállítószalag társult hozzá. Ez a „légköri folyó” hatalmas mennyiségben szállította északkelet felé a Mexikói-öböl meleg, nedves levegőjét. Így nem csoda, hogy Alabama, Georgia, valamint Florida államokban kiadós esőzések voltak. A legtöbb csapadékot a Florida állambeli Pensacola városában mérték: 15,5 inchet, azaz több mint 390 mm-t (!) Ez a mennyiség 26 óra alatt hullott le, és volt olyan óra, amikor 5 inch (127 mm) esett. A térségben ezért súlyos áradások alakultak ki, egy embert a kocsijával együtt elsodort az áradó víz.

A hidegfront mentén nemcsak katasztrofális esőzések, hanem tornádók is kialakultak. Az egyik heves forgószél Arkansas államban április 27-én legalább 15 ember halálát okozta. A pusztítás nyomai még a 250 m-es névleges felbontású NASA Aqua műhold képén is láthatóak egy hosszan elnyúló sávban. A zöld területbe ékelődő barnás sáv jól mutatja azt az útvonalat, amelynek mentén a tornádó gyökerestől csavart ki fákat,  és felszaggatotta talajtakarót is.

A tornádó útvonala itt is végigkövethető: www.arktimes.com/ArkansasBlog

Forrás:

NCBC News

Earthobservatory.nasa.gov/Tornado Track

Earthobservatory.nasa.gov/Record Floods

National Weather Service – Weather Forecast Office Little Rock (Ar)


A meleg, nagy nedvességtartalmú levegő útja,
amely a partvidéken elhelyezkedő Pensacola városkában hatalmas esőzést okozott.


A NASA/Aqua műhold által készített felvételen fellelhető az arkansasi tornádó útja is.