2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 6. 09:46

Hibrid cápafajt fedeztek fel Ausztráliában

Új, hibrid cápafajt fedeztek fel Ausztrália keleti partjainál, amely a tudósok szerint egyértelmű jele az állatok klímaváltozáshoz való alkalmazkodásának.

A halállomány felmérése közben bukkantak rá arra az új cápafajra, amely genetikai azonosságot mutat a közönséges feketefoltos és az ausztrál feketefoltos cápával. Bár a két cápafaj rokonságban áll egymással, genetikailag mégis különbözőek. Míg előbbi nagyobb testű és a szubtrópusi és mérséklet övi vizekben él, utóbbi kisebb testű és a trópusi vizeket kedveli.
Kutatók szerint a hibridizáció a klímaváltozáshoz köthető. A cápák a kereszteződéssel megerősödnek, valamint életterük is szélesedik, ezzel alkalmazkodnak a megváltozó körülményekhez. Ennek köszönhető, hogy az ausztrál feketefoltos cápa természetes élőhelyétől 2000 km-es távolságban is regisztráltak hibrid egyedet. Bizonyos területeken a feketefoltos cápapopuláció 20 százalékát már hibrid állatok tették ki, de a vizsgálatok alapján úgy tűnik, ez nem megy a fajtiszta szülők kárára. Az új faj teljesen egészségesnek tűnik, életképesek és szaporodnak.
A hibridizáció nem ismeretlen az állatvilágban, több fajnál is megfigyelték már, de a cápák között egyedülálló az ausztrál felfedezés.

forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html