2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. október 31. 00:22

Hogyan befolyásolja az éjszakai lehűlést a felhőzet?

Az összefüggő felhőzet visszatartja a felszín felől a bolygóközi tér felé közvetített energiamennyiség jelentős részét, emiatt a felhős éjszakák általában jóval enyhébbek, mint amikor derült az ég. A felhőzet lefelé irányuló hosszúhullámú sugárzását a felszín elnyeli, így kisebb lesz a talajon az éjszakai lehűlés mértéke. De hogy mennyivel? A választ az éjszakai kompozit műholdkép és az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomásainak adatai adják meg.

A műholdfelvétel adatai alapján a Nyugat-Dunántúlon és az ország déli részén összefüggő felhőzet rajzolódott ki (élénk zöldes színárnyalatú terület).  Ugyanakkor a  rózsaszínes nagy, összefüggő  terület a felhőmentes vidékeket mutatja. A feltüntetett hőmérsékleti értékekben jól látszanak a különbségek, hiszen Mohács környékén az erősen felhős ég alatt 9 fokot mértek, ugyanakkor Északkelet-Magyarország tartósan derült településein több helyen gyenge fagy volt.

Megyei szinten is nagyok a különbségek, különösen Bács-Kiskun megyében: Kecskemét környékén a külterületen mindössze 0 fokot regisztrált az OMSZ mérőautomatája, ugyanakkor 40-50 km-rel délebbre Kiskunhalas és Kiskunmajsa környékén 8 fokot jeleztek a műszerek.

A főváros is egyfajta "hőszigetként" viselkedik derült, szélcsendes éjszakákon: a belvárosban 5, 6 fokkal melegebb van, mint a pesti oldalon fekvő, városon kívül eső mérőállomásokon.

A Kisalföldön pontszerűen megjelenő, halványzöld "szigetek" a derült ég alatt a felszín közelében képződő ún. kisugárzási ködöt mutatják.  Hosszabb ideig vizsgálva a köd terjeszkedésének idején ezen területek egyre élesebben kirajzolódnak a műholdak által készített képeken.


A kompozit műholdkép és a OMSZ mérőhálózatának hőmérséklet adatai
2014. október 30-án helyi idő szerint 23:30-kor