2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. május 25. 21:10

Hol esett a legtöbb eső vasárnap?

A napokban a prognózisainkban gyakran szerepel a "helyi" vagy "lokális" jelző a záporok, zivatarok előtt. A Meteorológiai Szolgálat radarhálózatának méréseiből készített térképen jól látszik a csapadék nagyon szeszélyes eloszlása. Bár sokfelé fordult elő zápor vagy zivatar az elmúlt 24 óra folyamán, és kisebb körzetekben több, mint félhavi csapadékmennyiség zúdult le, ugyanakkor ezek területi átlagban jelentős csapadékot az ország nagy részén nem okoztak, sőt nagy területek maradtak teljesen szárazon.

Az ilyen időjárási helyzetekben nehéz felmérni, hogy a legtöbb csapadék merre hullott, hiszen jó eséllyel olyan területen eshetett le, amelyhez közel nincsen mérőállomás. Ezért nagy segítséget nyújtanak ilyenkor a radaros mérésekből készített csapadékbecslések.

Állomásaink közül ezeken regisztrálták az elmúlt 24 órában (szombat 18 UTC és és vasárnap 18 UTC között) hullott legnagyobb csapadékösszegeket:

Szentkirályszabadja: 36.6 mm
Tés: 35.3 mm
Sarkad: 32.5 mm
Fehérvárcsurgó: 33.1 mm
Vág: 31.2 mm
Győrzámoly: 30.6 mm

Fontos tehát megjegyezni, hogy a legnagyobb csapadékösszegek jó eséllyel mérőhelyeinken kívül eső területeken fordultak elő. Ez látszik a vasárnap esti radaros csapadékösszegből is (1. kép). Egészen más a helyzet azokban az esetekben, amikor a csapadéktevékenység frontokhoz vagy ciklonokhoz kapcsolódik. Ilyenkor a leesett mennyiség területi eloszlása jóval kiegyenlítettebb (pláne, ha az eső nem záporok, zivatarok formájában hullik), ezáltal nemcsak a várt mennyiség előrejelzése, hanem a lehullott csapadék mérése is egyszerűbb feladat (2. kép).


1. kép: A radaros mérések alapján főként a Kiskunságban és a Kőrösök vidékén 40-50 mm-nél is több
csapadék hullott az elmúlt 24 órában, ezzel egy időben az ország kb. fele szárazon maradt


2. kép: A május közepi Yvette ciklon által okozott 24 órás csapadék jóval egyenletesebb eloszlású volt