2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. július 25. 12:45

Hol nyaraljak, ha a legmelegebb tengervízre vágyok?

A Földközi-tenger és a Fekete-tenger partvidéke a legkedveltebb célpontok közé tartozik a nyáron külföldre utazók körében. Bár júliusban már mindenütt kellően meleg a víz a strandoláshoz, de a különböző régiókban akár 6, 8 fokkal is eltérhet a víz hőmérséklete. Ha fontos, hogy a minél melegebb vízben pancsoljunk, akkor érdemes egy kicsit utánanézni annak, hogy hol és mire számíthatunk. Persze fontos megjegyezni, hogy a 28 vagy akár 30 fokot meghaladó vízhőmérséklet már nem feltétlenül frissítő, de van, aki épp ezt keresi.

Általában a Földközi-tenger déli partvidékén és a keleti medencéjében a legmelegebb a víz. Ezen belül is a Sidra-öböl melegszik fel a legtöbb évben a legjobban, ahol augusztusban az átlagos vízhőmérséklet a 31 fokot is meghaladja. Ez a terület Líbiához tartozik, így erősen ajánlott elkerülni a régiót. Ennél már sokkal kedveltebb turistacélpont Törökország déli része és a tunéziai partok, ahol augusztusban szintén gyakori a 30 fok körüli tengervíz hőmérséklet. Ezzel szemben nyáron a leghűvösebb, vagy ha úgy tetszik a legfrissítőbb strandok Gibraltár környékén és Franciaországban találhatók. Marseille-nél például augusztusban sokévi átlagban 21-22 fokos a tenger. A nálunk legnépszerűbb Adriai-tenger vízhőmérséklete valahol a kettő között félúton helyezkedik el, ami augusztusban átlagosan 25-26 fokot jelent.

Az előző összehasonlításból már kitűnhet, hogy a legmelegebb vízre augusztusban számíthatunk, bár ettől nem marad el sokkal a július és a szeptember vízhőmérséklete. A legtöbb helyen strandolásra alkalmas a víz júniusban és októberben is, és a Földközi-tenger keleti részén októberben havi átlagban melegebb a víz, mint júniusban. Ezekben a régiókban még novemberben is jellemző a 20 fok feletti vízhőmérséklet.

A kedvelt turisztikai célpontokon mért legfrissebb vízhőmérsékletekről a met.hu oldalon is tájékozódhat: www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/vizhomerseklet/


A tengerfelszín hőmérséklete 2014 július 24-én (Forrás: http://cersat.ifremer.fr/)