2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. február 13. 14:49

Hóvihar a keleti parton

2013. február 8-án és 9-én az USA északkeleti államai fölött hatalmas hóvihar söpört végig. Az Amerikai Meteorológiai Szolgálat (NOAA) mérései szerint a legtöbb hó (89 cm) Connecticutban esett, de Massachusettsben is mértek 79 cm friss havat. Sőt, nem hivatalos mérések szerint Connecticut egyes területein közel 1 méteres hótakaró is kialakult – a hóesés ebben az államban volt a legintenzívebb.

Az erőteljes ciklon nemcsak sok havat hozott, hanem viharos szelet is, így sorozatos fakidőlések és az elektromos kábelek elszakadása tovább növelte a káoszt. Szintén nem hivatalos mérések szerint Massachusetts partjainál 134 km/h-s széllökések is előfordultak. A hóvihar sújtotta térségben legalább 2900 repülőjáratot töröltek az időjárás miatt.

Az alábbi képeket február 10-én a NASA Aqua műholdjának MODIS szenzora készítette, miután a ciklon elvonult és a felhőtakaró feloszlott. A friss hó a Nagy-tavaktól kelet felé, egészen az északkeleti, óceáni területekig beborította a tájat, egy sávban pedig déli irányban West-Virginia állam területére is benyúlt.

 1. ábra

 

2. ábra


A hóviharokat okozó ciklon nem egyedülálló jelenség a keleti parton. Nor’easter-nek nevezik azokat a ciklonokat, amelyek a keleti part mentén vonulnak fel északkeleti irányban. A nevét onnan kapta, hogy az óceán partján ebben az esetben északkelet felől fúj és gyakran viharos a szél (northeast -> nor’easter). A ciklonok hatását az is súlyosbítja még, hogy az érintett, mintegy 180 megyényi óceánparti területen zsúfolódik össze az északkeleti partvidék lakosságának 77 százaléka.

Nor’easter az év során bármikor előfordulhat, de legnagyobb valószínűséggel szeptember és április között alakul ki. Ezek a ciklonok rendszerint Georgia és New-Jersey államok fölött fejlődnek ki, és mozognak a magassági áramlással északkelet felé. Ráadásul az USA északkeleti területei kiváló „táptalajt” jelentenek a nor’easter számára, hiszen télen a kanadai hideg és a Mexikói-öbölből származó enyhe levegő itt találkozik egymással. A két egymástól gyökeresen eltérő hőmérsékletű légtömeg között létrejövő nagy hőmérséklet-különbség pedig hatalmas energiát biztosít a fejlődő ciklonnak.

Források - NASA Earth observatory: