2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. április 2. 13:34

Húsvét időjárásáról

Az elmúlt napokban tapasztalt szeszélyes, változékony áprilisi időjárás a húsvéti ünnep alatt is folytatódik. Az ilyenkor megszokottnál több fokkal hűvösebb, záporokkal (hózáporokkal) tarkított, gyakran szeles időre lehet számítani.

Az elmúlt napokban olyan légpályák alakultak ki térségünkben, amelyek északnyugat, észak felől az átlagosnál hidegebb levegőt szállítanak Közép-Európa fölé.  Ez a helyzet alapvetően nem változik a következő napokban sem.  A Kárpát-medence időjárását továbbra is az északi irányból érkező léghullámok alakítják (1. és 2. ábra). Így marad a változékony, a sokévi átlagnál több fokkal hűvösebb idő.

Szombaton eleinte kevés felhő várható, majd egy tőlünk délre elvonuló mediterrán ciklon (3. és 4. ábra) hatására délutántól délnyugat felől egyre többfelé beborul az ég, és szórványosan esőre, záporra, a hegyekben hózáporra lehet számítani. Húsvét vasárnapja felhősen indul, elszórtan csapadék is lesz, főként eső, zápor, de a hegyekben hó is lehet, majd napközben felszakadozik a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Húsvét hétfőn a gyakran változó felhőzet mellett napsütés és szórványosan zápor, hózápor egyaránt előfordulhat. Az ünnepek során ugyan többször várható csapadék, de jelentős mennyiség nem valószínű (5. és 6. ábra). Az időjárás szeles jellege is marad, vasárnap többfelé megerősödik (35-55 km/h), hétfőn viharossá (40-75 km/h) fokozódik az északi, északnyugati szél (7. és 8. ábra). A hőmérséklet több fokkal elmarad a sokévi átlagtól. Az éjszakai, reggeli órákban fagy is kialakulhat, vasárnap inkább északkeleten, hétfőn másutt is. Napközben sem lesz meleg, vasárnap kevéssel 10 fok fölötti hőmérséklet lesz jellemző a délutáni órákban, hétfőn kevéssel 10 fok alatt valószínű a hőmérsékleti maximum az ország nagy részén.

Frissülő prognózisainkat honlapunk előrejelzés rovatában lehet nyomon követni.


1. ábra
A 850 hPa-os nyomási szinten (kb. 1500 m magasságban) várható
áramlási és hőmérsékleti viszonyok vasárnap délben az ECMWF modell alapján


2. ábra
A 850 hPa-os nyomási szinten (kb. 1500 m magasságban) várható
áramlási és hőmérsékleti viszonyok hétfőn délben az ECMWF modell alapján


3. ábra
A tengerszintre átszámított légnyomás, valamint a csapadék várható alakulása vasárnap délben
az ECMWF modell alapján


4. ábra
A tengerszintre átszámított légnyomás, valamint a csapadék várható alakulása hétfőn délben
az ECMWF modell alapján


5. ábra
A 24 óra alatt 5 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége vasárnap
az ECMWF modell alapján


6. ábra
A 24 óra alatt 5 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége hétfőn
az ECMWF modell alapján


7. ábra
Várható szélirány és szélerősség vasárnap délben
az ECMWF modell alapján


8. ábra
Várható szélirány és szélerősség hétfőn délben
az ECMWF modell alapján