2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. március 26. 13:46

Hűvös, többfelé szeles hétvége

Egy pénteken érkező hidegfront mögött több fokkal hűvösebb, gyakran nedves léghullámok érkeznek térségünk fölé. Emiatt ezen a hétvégén változékony, szeles, az ilyenkor megszokottnál hűvösebb időre számíthatunk.

Szombaton a Dunántúlon felhőátvonulások lesznek több órás napsütéssel, néhol futó záporral, keleten eleinte még sok lesz a felhő, és szórványosan kisebb eső, zápor is várható, majd ott is csökken a felhőzet. Többfelé megerősödik, főként az ország nyugati felén viharossá fokozódik az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között valószínű ( 1. ábra ).

Vasárnap kezdetben változóan felhős, napos idő várható, majd nyugat felől egyre több felhő érkezik fölénk. Szórványosan alakul ki eső, záporeső. Az északnyugati, nyugati szél több helyen megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 0 és +5, délután 9 és 14 fok között alakul (2. ábra).

A legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Az előrejelzett szél sebessége és iránya szombat 10 órára ( 09 UTC).
Itt látható, hogy a Dunántúl nagy részén viharos lesz az északi szél.


2. ábra: A felhőzeti viszonyokat mutatja vasárnap 13 órakor (12 UTC).
Ebből látható, hogy vasárnap napközben ismét több felhő érkezik fölénk.