2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. október 7. 14:34

IPCC új elnöke: Dr. Hoesung Lee

2015. október 6-án az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change), IPCC tagországai új elnököt választottak dr. Hoesung Lee személyében. Dr. Lee 1992 óta vesz részt az IPCC munkájában, 2008 óta töltötte be az alelnöki posztot.

A közgazdász végzettségű koreai kutató szakterülete az éghajlatváltozás gazdasági hatásainak és a fenntartható fejlődés vizsgálata. Az új elnök az IPCC munkájában a Második Értékelő Jelentés készítése óta vesz részt. 1992–1997 között a 3-dik Munkacsoport társelnöke volt, 2012–2014 között pedig az Ötödik Értékelő Jelentés megírásában játszott kiemelkedő szerepet.

Dr. Lee az Ázsiai Fejlesztési Bank és a koreai Környezetvédelmi Minisztérium üvegházgáz-kibocsátásokkal kapcsolatos politikai tanácsadója; valamint a Koreai Egyetem professzora.

Az IPCC élén a fejlődő országok kutatói bázisának kiterjesztését, az ipari, üzleti és gazdasági szféra véleményének szélesebb bevonását, és az éghajlatváltozás szegénységre, innovációra, technológiára, és munkahelyteremtésre való hatásának vizsgálatát tűzte ki célul.


Kapcsolódó oldalak: