2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. július 27. 07:38

Időjárás a Földön 2012 júniusában

Az amerikai NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) által készített éghajlati visszatekintőből kiderül, hogy az idei év júniusa az egész Földre nézve a negyedik legmelegebb június volt a feljegyzések kezdete óta. Az északi póluson a jégtakaró összehúzódása pedig rekord közeli volt.

A 2012-ben globálisan mért júniusi átlaghőmérséklet az 1880 óta folyó feljegyzések szerint a negyedik legmelegebb június volt. Az egymást követő júniusok között sorban a 36., míg az egymást követő hónapok között a 328. olyan hónap, amelynek átlaghőmérséklete meghaladja a sokévi átlagot. Az utolsó átlag alatti júniusi középhőmérséklet 1976-ban, míg az utolsó átlag alatti havi középhőmérséklet 1985 februárjában volt.

1. ábra


A legtöbb területen az átlagosnál magasabb hőmérsékletet tapasztaltak, többek között Észak-Amerikában, Eurázsiában és Észak-Afrikában is. Csak Ausztráliában, Észak- és Nyugat-Európában és az Egyesült Államok északnyugati részén volt az átlagnál hűvösebb. Az Északi-sarki jégveszteség megközelítette a negatív csúcsot, csupán egyszer fordult elő, hogy júniusban a jelenleginél is csekélyebb volt a jégtakaró nagysága.

A Csendes-óceán egyenlítői vidékén továbbra is semlegesek az El Niño/Déli oszcilláció (ENSO) feltételei. A NOAA szerint azonban viszonylag nagy az esélye (55%) annak, hogy szeptemberig megjelenjen az El Niño kezdeti fázisa. Az Egyesült Államok szezonális klímájának befolyásolása mellett az El Niño gyakran, de nem mindig, a globális átlaghőmérséklet növekedésével is együtt jár.


A globális átlaghőmérséklet főbb adatai júniusban:

  • Globálisan, a földfelszíni és óceánfelszíni hőmérsékletek összességét figyelembe véve a negyedik legmelegebb június volt 16,13 fokkal, amely 0,63 fokkal magasabb, mint a sokéves átlag. A hiba nagysága ezen értékekben mindössze ± 0,07°C. A felszíni középhőmérsékletet tekintve a különbség jelentősebb: 1,07±0,13 fokkal volt a 13,3°C-os átlag felett. Az óceán felszíni hőmérséklete pedig 0.47±0.04 fokkal volt magasabb a 16.4 fokos átlagnál.
  • Az északi félteke nagy részén az átlag felett alakultak a hőmérsékletek, míg átlag alattiak a déli félteke csak bizonyos részein fordultak elő.
    • Ausztriában megdőlt az eddigi júniusi abszolút maximum, június 30-án két helyszínen is 37,7 fokot mértek.
    • Az Egyesült Királyságban azonban a júniusi középhőmérséklet 0,3 fokkal elmaradt a hosszú távú átlagtól, s ezzel a leghűvösebb június volt 1991 óta.
    • Ausztráliában a La Niña utóhatása miatt volt az átlagnál hűvösebb. A nappali (maximum) hőmérséklet 0,47 fokkal, míg az éjszakai (minimum) kicsit nagyobb mértékben, 0,94 fokkal maradt el az átlagtól.

 2. ábra

 

 A sarki jég és a csapadék jellemzői:

  • Június folyamán az Északi-sarki jégveszteség 2.86 millió km2 volt, amely a legnagyobb júniusi veszteség a műholdas megfigyelések 1979-es kezdete óta. Az Északi-sark jégtakarójának átlagos kiterjedése 9,8 százalékkal maradt el az ilyenkor szokásostól. Mindössze egyszer, 2010-ben volt a jelenleginél is kisebb mértékű a jég kiterjedése. A negatív rekordok sorában azonban 2011. foglalja el a harmadik helyet, így az utóbbi három évben folyamatosan szokatlanul nagy volt a jégveszteség.
  • Az Antarktiszon viszont az idén 2,5 százalékkal maradt el a jégtakaró nagysága az átlagostól, s ezzel a 10. legnagyobb volt az utóbbi 34 év mérései alapján.

3. ábra

  • Az Egyesült Királyságban az 1910-ben kezdődő feljegyzések óta idén esett a legtöbb júniusi csapadék. Feljegyzések már 1766-tól kezdődően vannak, de korábban Angliában és Walesben még külön regisztrálták az adatokat. Mindkét terület esetében 1860-ban volt a legcsapadékosabb június.
  • Svédország fővárosában, ebben a hónapban a szokásos csapadék négyszerese zúdult le, s ezzel 1786 óta a legcsapadékosabb június lett.
  • Ugyanakkor az USA-ban az utóbbi 12 év legnagyobb szárazsága tombolt, az ország 56 százalékán volt aszály.

 4. ábra


2012. első félévének globális átlaghőmérséklete:

A La Niña áprilisi megszűnését követően májusban és júniusban is a szokásosnál magasabb volt a havi középhőmérséklet, amelynek emelkedéséhez az óceán egyre növekvő felszíni hőmérséklete is hozzájárult. A földfelszíni középhőmérsékletre nézve január-június viszonylatban ez 0,87±0.21°C emelkedést jelent, s ezzel a hatodik legmelegebb első félév. Ugyanígy az óceáni felszín esetében 0,32±0,04 fokos emelkedésről beszélhetünk, amely a sorban a 12.

 5. ábra


A kettő kombinációjával, azaz a földfelszíni és óceánfelszíni átlaghőmérsékletek figyelembe vételével a január-június közötti időszakban a 13,5 fokos sokévi átlagtól való eltérés 0,52±0.09°C volt. Ezek alapján 2012 első féléve a 11. legmelegebb periódus volt.


forrás: http://www.ncdc.noaa.gov/