2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. május 30. 09:03

Időjárási kalendárium: ma 50 éve havazott a Mátrában

Magyarország időjárása gyakran mutat szélsőségeket, de ami napra pontosan 50 éve történt, az a modern meteorológia történetében teljesen példátlan. Egy nagyon erős hidegbetörés következtében 1966 májusának végén az évszakhoz képest rendkívül hideg levegő árasztotta el az országot. Az addigi esőt az ország legmagasabb hegycsúcsain 1966. május 30-án hajnalban havazás váltotta fel, és kora reggelre összefüggő hóréteg alakult ki a Mátra tetején.

Az időjárási helyzetre a legnagyszerűbb leírást az Országos Meteorológiai Szolgálat napijelentés kiadványai között találhatunk, amely már több, mint 120 éve napi rendszerességgel elkészül. Dr. Tóth Pál nyugalmazott meteorológus kollégánk így írta le a korabeli helyzetet: 

"Hazánk területének nagy részén vasárnap (1966. május 29. szintén vasárnapra esett - a szerk.) szokatlanul zord, esős, hideg, szeles idő volt. A hőmérséklet napközben általában csak 7, 12 fokig emelkedett, de a délnyugati megyékben elérte a 13, 18 fokot. Hétfőn hajnalra 4, 10 fokos minimumhőmérsékletek alakultak ki. A hétfő reggel 7 óráig terjedő 24 óra folyamán csupán a Dunántúl délnyugati részének egy-két helye maradt csapadékmentes. E területen belül egyébként csapadéknyom és 5 mm közötti eső esett. Kelet, északkelet felé haladva egyre nagyobb csapadékösszegekről érkezett jelentés: a legnagyobb területre kiterjedő esőmennyiség 5 és 25 mm között váltakozott, de kisebb területeken meghaladta a 30, 50 mm-t is. Hétfőn reggel Kékestetőn havazott, és 2 cm-es (Galyatetőn 3 cm-es - a szerk.) összefüggő hóréteg alakult ki."  

Ilyen kései összefüggő hórétegre azóta sem volt példa Magyarországon, ráaádásul az idén nyárias meleg időt, majd pedig heves zivatarokat hozott a május vége.

A legfrissebb előrejelzések alapján folytatódik a zivataros idő, s emiatt a hőmérséklet a következő napokban néhány fokot csökken.

Ide kattintva az elmúlt évek napijelentéseit olvashatják.