2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. június 5. 14:10

Igazi nyári hétvége sok napsütéssel

Az időjárás-előrejelző modellek számításai alapján már napok óta jelezzük, hogy az előttünk álló hosszú hétvégén igazi nyári, meleg idő várható, sok napsütéssel. A hőmérsékleti maximum több fokkal a sokévi átlag fölött alakul.

A hét utolsó és a jövő hét első napjaiban meleg, csapadékmentes időre számíthatunk, egyre több helyen 30 fokot elérő, illetve meghaladó hőmérséklettel. Bár a melegrekord várhatóan nem dől meg, (a június 8-i csúcsot Kaposvár tartja 36,0 fokkal, amit 1945-ben mértek), de a hétvége 2014 első igazi nyári hétvégéjének ígérkezik.

A mellékelt ábrasorozat (1–6. ábra) a hosszú hétvége felhőzeti, nyomási viszonyait, és az előrejelzett hőmérsékleti értékeket mutatja. Környezetünkben szinte alig lesz felhő, ami lesz az is csak fátyolfelhő. A hőmérséklet csúcsértéke egyre nagyobb területen haladja meg a 30 fokot. Hasonló időre számíthatnak a környező országokban utazók is, és ez lesz a jellemző a jövő hét elején is.

A levegő szárazságát támasztja alá Siófok légköri nedvességének időbeli eloszlása (7. ábra); az alsó 6 km-ben szinte alig van nedvesség, a magasabb rétegekben lévő víz a fátyolfelhők képződéséhez járulhat hozzá, de ezek az időjárás napos jellegét nem befolyásolják.

Június 8-a, Medárd napja egyébként a népi időjárási megfigyelések egyik nevezetes dátuma. „Ha Medárdkor esik, akkor 40 napig esik” - tartja a néphit.

Salamon Lászlóné (1982.) a népi időjárási szabályok statisztikai vizsgálata alapján a 80 évek elején megállapította: "Amennyiben Medárd körül csapadékos az idő, úgy 74%-os valószínűséggel követi ezt az átlagosnál csapadékosabb periódus." (Légkör 1982/4.)

Az éghajlati atlaszok tanúsága szerint is június az egyik legcsapadékosabb hónap hazánkban. Ilyenkor a gyakori délnyugati, délkeleti áramlás a Földközi-tenger középső illetve keleti medencéjéből meleg, nedves levegőt szállít a Kárpát-medencébe, biztosítva a csapadékképződés nedvességi feltételeit.

Az idén – legalább is a jelenlegi számítások szerint – Medárd környékén száraz idő várható.

Hogy a folytatás mi lesz, az a rendszeresen frissülő előrejelzéseinkből megtudható.


1. ábra: 2014. június 7-én a déli órákra előrejelzett nyomási- és felhőzeti mező


2. ábra: 2014. június 7-én a déli órákra előrejelzett hőmérsékleti mező


3. ábra: 2014. június 8-án a déli órákra előrejelzett nyomási- és felhőzeti mező


4. ábra: 2014. június 8-án a déli órákra előrejelzett hőmérsékleti mező


5. ábra: 2014. június 9-én a déli órákra előrejelzett nyomási- és felhőzeti mező


6. ábra: 2014. június 9-én a déli órákra előrejelzett hőmérsékleti mező


7. ábra: A légnedvesség időbeli változása Siófok felett