2024. július 2. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. november 10. 15:03

Ijesztget a tél

A hétvégén egy komplett mediterrán ciklon vonul át rajtunk, és mivel a középpontja tőlünk kissé délebbre halad el, így a hátoldalán berántja észak felől a hideg légtömeget a Kárpát-medencébe. Emiatt szombat délutántól, estétől már egyre nagyobb területen számíthatunk havas esőre, havazásra.

Már pénteken a nap második felében elkezd a Dunántúlon esni az eső, amely fokozatosan kelet felé terjed (1. ábra). Aztán ahogy hűl a levegő, pár órával később ugyanilyen irányban a csapadék halmazállapota átmegy havas esőbe, havazásba. A Nyugat-Dunántúlon ez a tengerszint feletti magasság függvényében péntek este, szombat hajnalban történik meg (3. ábra), majd szombaton napközben előbb az északi hegyekben (4. ábra), majd estefelé a Dél-Dunántúlon is (5. ábra). Az Alföldön csak vasárnapra virradóra történik ez meg.

A ciklon hátoldalán megerősödik az északira forduló szél, sőt a Dunántúlon és az északkeleti országrészben viharos széllökések is lehetnek, ami hófúvásokat is okozhat. Természetesen ez inkább ott alakul ki, ahol összefüggő hóréteg is megmarad. Erre legnagyobb az esély a Dunántúli-középhegységben (kiváltképp a Bakonyban) és az Alpokalján van.

Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is megy a télies időjárást okozó ciklon, vasárnap már megszűnik a csapadék (2. ábra), mindenütt kisüt a nap, és a szél is lassan mérséklődik. Itt marad viszont a hideg légtömeg, ami miatt a jövő hét elején néhol már kemény fagyra is számíthatunk.

Minden időjárási helyzetnek megvan a maga bizonytalansági tényezője. Egy ilyen ciklon előrejelzése, ami még ki sem alakult, különösen bonyolult, pláne ha közben halmazállapot-változás is történik. Ezért kiemelten fontos figyelembe venni az alább található sorokat!

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Előrejelzett csapadékmennyiség szombatra


2. ábra: Előrejelzett csapadékmennyiség vasárnapra


3. ábra: A hó valószínűsége szombat 6 órakor


4. ábra: A hó valószínűsége szombat 12 órakor


5. ábra: A hó valószínűsége vasárnap éjfélkor