2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. február 17. 07:49

Indiában repülőgéppel követnék a ciklonok útját

Indiát gyakran sújtják heves trópusi ciklonok. A katasztrófák elkerülése érdekében ezért az Indiai-óceán északi partvidékén elterülő ország a közeljövőben repülőgépeket használna a ciklonok detektálásához.

A repülőgépes mérések bevezetése a következő öt éven belül valósulhat meg.  A javaslat a második „Indiai-óceáni trópusi ciklonok és az éghajlatváltozás” konferencián hangzott el, amelyet az Indiai Meteorológiai Szolgálat szervezett a Meteorológiai Világszervezet (WMO) közreműködésével. A négy napos konferencia február 14-én kezdődött Delhiben.

Indiában jelenleg a Doppler időjárási radarok méréseire támaszkodnak elsősorban, amelyek elszórtan helyezkednek el az ország partvonalán. A magasabb, repülőgépes technológia bevonásával – amelyet az Egyesült Államokban már alkalmaznak – a repülőgépre szerelt szenzorok segítségével követhetnék a fejlődő ciklonokat. Ezzel a módszerrel pontosabban meg tudnák határozni, hogy a légköri képződmények hol érnek majd a szárazföld fölé. Az Indiai-óceán északi része vonzza a legpusztítóbb trópusi ciklonokat. A becslések szerint az elmúlt 300 évben a világon kialakuló, legalább 5000 áldozattal járó trópusi ciklonok 75 százaléka az Indiai-óceán északi részén alakult ki, amelybe az Arab-tenger és a Bengáli-öböl is beletartozik.

A világ 12 országa, köztük az USA, Ausztrália, és India is, közösen próbálja javítani az óceáni megfigyelő hálózatot. Ugyanakkor úgy vélik, együttműködésre van szükség a légköri megfigyelésekben is, mert a ciklonokat mind az óceáni, mind a légköri tényezők befolyásolják.

A konferencián szó esik továbbá a ciklon-mezők detektálásának további fejlesztéséről, és a klímaváltozás és trópusi ciklonok közötti összefüggések legújabb eredményeiről is.

 
forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html