2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. november 3. 18:39

Inverzió: amikor a hegyekben sokkal melegebb van, mint síkvidéken

Csak a téli félévben látni olyan klasszikus időjárási helyzetet, amikor a hegyekben sokkal melegebb van, mint síkvidéken. Ilyen anomália rendszerint az Alpokban fordul elő, ahol az ún. főnhatás még tovább erősíti ezt a jelenséget.

 

 

Kedden az Alpokban 800-1600 m-es magasságban nem egy helyen 17, 20 fokig emelkedett a hőmérséklet (lsd. a mellékelt kép), sőt,  ahol a főnhatás alacsonyabb helyeken is jelentkezett, ott 22, 23 fokig melegedett fel a levegő. Liechtenstein fővárosában, Vaduzban ma délben 22 fokot mértek, de a hőmérséklet hektikus eloszlását leginkább Ausztriában figyelhettük meg: Salzkammergutban 1620 méteres magasságban (Feuerkogel) kora délután 20 fokos melegben, szikrázó napsütésben szinte igazi nyárutót élhettek meg a magasban kirándulók, ugyanakkor légvonalban néhány tíz km-rel távolabb, és 1200 méterrel alacsonyabban a ködös, szürke időben Gmundenben mindössze +1 fokot jegyzett fel a ZAMG (az osztrák meteorológiai szolgálat). 

Hasonló anomáliák ma szerte az Alpokban előfordultak, elsősorban az északi, északkeleti vonulatokon, ahol a főnhatás a változatos geomorfológiájú területen leginkább érezhető.

A főn az Alpokban gyakori jelenség télen. A déli áramlás az Alpok északi oldalán bukószélként jelentkezik, ami süllyedés közben száraz adiabatikusan felmelegszik, így bizonyos magasságban a hőmérséklet nagyon megugrik. Mivel az alacsonyabban fekvő részeken nincs kellően erős átkeverő légmozgás, a síkvidéken megülő és megmaradó nedves levegőben több helyen a köd fel sem oszlott, és emiatt a szinte télies hőmérsékletek voltak, még kora délután is.


Kora délutáni műholdkép és a hőmérséklet eloszlása Ausztria és Magyarország környékén.
Sárgás foltok az alacsonyabban megülő ködfelhőzetet jelölik, ezeken a területeken még kora délután is nagyon hideg volt.
Ugyanakkor a hegyekben novemberhez képest rendkívüli melegről érkezett jelentés.