2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. január 31. 15:54

Izland a vulkáni hamu megfigyelésére alkalmas műszerekkel látja el repülőgépeit

A vulkáni hamu súlyosan károsíthatja a repülőgépet, a hajtóműbe kerülve motorhibát okozhat. A vulkánkitörések okozta lehetséges zavarok csökkentésére az izlandi repülőgépeken olyan műszereket helyeznek el, melyek a vulkáni hamut figyelik.

Izlandon, a vulkánok földjén a légiközlekedés számára nélkülözhetetlen tudni azt, hogy milyen mennyiségű hamu van a sztratoszférában és az hol helyezkedik el pontosan - állítja Petur K. Maack az Izlandi Polgári Repülés Igazgatóságának vezetője. A megfigyelőműszereket kifejezetten a Keflaviki Nemzetközi Repülőtérre (Reykjavik mellett) érkező, illetve onnan induló járatokra szerelik.

Maack szerint az Eyjafjallajökull 2010. áprilisi kitöréséhez hasonló vulkánkitörések - mely akkor az európai légterek példa nélküli leállásához vezetett – ma már kisebb káoszt okoznának a légiforgalomban. Azóta a kutatók még nagyobb figyelmet fordítanak a tűzhányók felügyeletére. A műholdképeken a fejlődő hamufelhőket is megfigyelhetjük, továbbá az Izlandi Meteorológiai Szolgálat új rögzített, illetve mozgó időjárási radarok beszerzését is tervezi.
 
2011. tavaszán a Grimsvötn vulkán bocsátott ki hamufelhőket és akadályozta számos európai ország légiközlekedését. Azonban az Eyjafjallajökull kitöréséhez viszonyítva – amely körülbelül nyolcmillió utast érintett szerte a világon – lényegesen kisebb zavart okozott.

forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html