2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. április 15. 14:03

Jégdara, hódara, zivatar, a hegyekben hózápor

Kedden a kékestetői webkamera felvételein látványos, fehéres árnyalatú csapadéksávokat láthattunk. Kékestetőn hózáport észleltek, de az alacsonyabban fekvő területeken is előfordult helyenként jégdara, hódara. Jósvafőn a csapadéknak köszönhetően átmenetileg 4, Baskón 2 fok köré is csökkent napközben a hőmérséklet. Az északkeleti országrészben egy úgynevezett összeáramlási zónaban fejlődtek a záporok, néhol zivatar is előfordult.

Az északkeleti országrészben előforduló záporok kedden egy úgynevezett összeáramlási zónában fejlődtek (1. kép). Gyakori, hogy hidegfrontok átvonulását követő napon északkeleten egy szélcsendesebb zóna alakul ki, ami az Északi-Kárpátok szélárnyékos területének tekinthető. A terület feletti légtömeget kevésbé tudja kicserélni az átvonuló hidegfront, így magasabb nedvességtartalom és hőmérséklet marad vissza. Az áramlás részben megkerüli a Kárpátok vonulatait, mely az említett szélárnyékos térségben össze- és föláramlást hoz létre. Az említett hatások kedvező feltételeket teremtenek záporok, zivatarok kialakulásának az ilyen időjárási helyzetekben.

A vezető áramlás irányának változásával párhuzamosan a hazánkat körülvevő magasabb hegységek szélárnyékos zónái is áthelyeződnek. Szerdán az északkeletire forduló áramlásban az Északi-Kárpátoknak köszönhető összeáramlási zóna várhatóan a Nógrád-Budapest-Baranya sávban lesz jelen (2. kép). A megnövekvő gomolyfelhőzetből itt lesznek leginkább kedvező feltételek záporok, esetleg zivatar kialakulásához.

A hétfői hidegfront mögött 1200–1400 m-es magasságban közel -5 fokos levegő zúdult be a Dunántúl nyugati részei fölé a reggeli órákig. Ez a levegő elég hideg már ahhoz, hogy áprilisban se kelljen túl magasra mennie annak, aki hócsapadékot szeretne látni egy-egy záporgócból (6. kép).

A keddi mozgalmas időjárást jól jellemzi Acsai Péter MET-ÉSZ észlelőnk egyik észlelését kiegészítő megjegyzése: "Bocsánat a sok észlelésért, de nagyon változatos a mai időjárás".

És tényleg a gyorsan vonuló felhőkből záporok, a magasabban fekvő helyeken (Sopron, Kékestető) havas eső záporok is kialakultak. A záporokat napsütés követte, majd ismét felhőátvonulás. A MET-ÉSZ képalbumába sok kiváló fotót (7.kép) küldtek észlelőink, amit ezúton is köszönünk!


1 kép: Szélmező és radarkép kedd kora délután


2 kép: Előrejelzett szélmező és összeáramlási zóna szerda délben


3 kép: Csapadéksávok a kékestetői webkamerán (12:30)


4 kép: Csapadéksávok a kékestetői webkamerán (12:45)


5 kép: Csapadéksávok a kékestetői webkamerán (13:15)


6. kép: Hócsapadék kialakulása


7. kép: Rippel Erik MET-ÉSZ észlelő fotója