2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. július 27. 18:54

Jókor, jó helyen – egy felhő 300 km hosszú, keskeny árnyékában

Magányos zivatarfelhők esetenként több száz kilométer távolságból is megfigyelhetők, illetve naplementekor, napnyugtakor igen nagy távolságban képesek árnyékot vetni. Szerencsés esetben a szemlélő számára épp egy távoli zivatarfelhő mögül bukkan elő a horizont felett a felkelő Nap korongja. Július 25-én a légkör alsó részének igen rossz átlátszósága ellenére Dobogókőről kiválóan meg lehetett figyelni a Miskolc melletti zivatarfelhő tetejét és annak árnyékát. 

2015. július 25-én hajnalban, kora reggel Miskolctól északra egy 9-10 km magas felhőtorony alakult ki, ez volt az egyetlen zivatarcella a Kárpát-medencében. Ennek árnyéka a látható tartományban készült első műholdképeken egészen a Bakony térségéig detektálható volt. A műholdképeken elnyúlt, keskeny, sötétebb sáv jelzi az oszlopként jelen lévő felhő árnyékát.

A szerencsés véletlennek köszönhetően e sorok írója Dobogókőről, éppen az árnyékos sávból figyelhette meg a napfelkeltét. Pirkadatkor arra lehettünk figyelmesek, hogy egy igen távoli felhő tetejét világítja meg a Nap hátulról, és innen kiindulva az égobolt egy részén is látszik a felhő árnyéka. A napkorong végül éppen a felhő tetején jelent meg először.

A felhő nem csak a felszínre vet árnyékot, a fény ugyanis a levegőben is szóródik, mind a levegő mulekuláin, mind a különböző szennyező anyagokon, aeroszol részecskékek. Ennek következménye, hogy a felhők széleiből kiinduló, úgynevezett Tyndall-sugarakat láthatunk az égbolton.

Kapcsolódó oldalak:

Napkelte - napnyugta,   holdkelte - holdnyugta

Légköroptikai jelenségek – Fényszórás, elhajlás, tükröződés

 


Műholdkép 05:25-kor


05:20-as műholdkép (kontrasztolt verzió).
A borsodi felhő árnyéka egészen a Bakonyig elér ebben az időpontban.


A fotó készítésének helye, Dobogókő kb. 160 km távolságra van a zivatarfelhőtől, épp a felhő árnyékában.


05:33
A zivatarfelhő tetejét már megvilágítja a Nap.
A látszólagosan a felhő felé összetartó sugarak között látható az árnyék.


05:36


05:41
A felhő mintegy fél órával késleltette a napkorong megjelenését a horizont felett az igazi napkelte
időpontjához képest.