2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. július 6. 10:00

Július 5-én állították pályára a legújabb EUMETSAT műholdat

Hosszú előkészületeket követően 2012. július 5-én lötték fel az EUMETSAT legújabb műholdját, az MSG-3-at. Az eseményre a Gayana Űrközpontban került sor.

A kilövést hosszú munkafolyamat előzte meg. A fedélzeten működő rendszer tesztelése februárban megtörtént, s maga a szerkezet is már április óta a guyanai űrközpontban van. Azóta további ellenőrzéseken esett át az űreszköz, s a felbocsátás után is még vizsgálatok sora vár rá. A következő egy évben teszt üzemmódban működik majd, hogy aztán évekig szolgáltathassa az adatokat.

Az MSG-3 geostacionárius pályán, a Földtől mintegy 36.000 km-es magasságban fog keringeni. Feladatát jelenleg a Meteosat-9 (MSG-2) és a kiöregedő Meteosat-8 (MSG-1) látja el. Utóbbit váltja majd az MSG-3. Az MSG-4 kilövése várhatóan 2015-ben lesz.

Az EUMETSAT az esemény kapcsán létrehozott egy weboldalt, ahol sok érdekességet lehet megtudni a műholdról. Nyomon lehet követni az MSG-3 idővonalát, s a technikai héttérről is sok információt tartalmaz az oldal. Olvashatóak a kilövéssel kapcsolatos legújabb hírek is fényképekkel illusztrálva. Az EUMETSAT Youtube oldalán pedig szakértői interjúkat tekinthetünk meg.

A kilövés napján, Közép-európai idő szerint 21:30-tól élőben lehetett követni a felbocsátás pillanatait.