2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. március 7. 14:19

Két nap alatt harminc tornádó

2012. február végén két nap alatt az Amerikai Egyesült Államok hat államából összesen több mint harminc tornádót jelentettek. Az időjárás legalább tizenhárom emberéletet követelt és több száz épületet rongált meg.

2012. február 29-én, szerdán Nebraskától Kentuckyig több tornádó kialakulásáról érkezett bejelentés a nemzeti meteorológiai szolgálathoz. A térségen egy nagy erejű front vonult végig, amely felkorbácsolta a szelet, illetve több helyen jégesőt és tornádókat okozott. A viharban házak és üzletek omlottak össze, a kialakuló felhőtölcsérek autókat kaptak fel és sodortak a tavakba, fákat csavartak ki.

Az Illinois állambeli Harrisburgot érintette legsúlyosabban a vihar. A városban szerdán kora reggel alakult ki egy erős tornádó, ami mérföldeken keresztül a felszínen maradt. A legnagyobb széllökések a 270 km/h sebességet is elérték. Háromszáz lakás és több vállalkozás is megsemmisült, valamint a kórház is megrongálódott. Legalább hat ember meghalt, és több mint száz megsérült.

A vihar Kansas, Nebraska, Illinois, Indiana, Missouri, Kentucky és Tennessee államokat tarolta le. A tornádók a Missouri állambeli kedvelt turisztikai célpontot, Bransont sem kímélték, a country színházairól híres település negyven színházában esett kár.

1. ábra

 1. ábra
 A Texas felett látható felhőzet nagy viharokat okozott több államban február 29-én.
GOES-13; 2012. március 1. 13:01 UTC. forrás: www.nasa.gov


A NASA a GOES-13 műholdjának észlelései alapján animációt készített, amin végig lehet követni a front útját. A GOES-13 geostacionárius műhold, a látható és infravörös tartományban tizenöt percenként rögzít képeket az USA keleti részéről. A február 29-én kialakult rendszerből legalább húsz tornádó csapott le. 

A 25 másodperces videó a február 28. 12:45 UTC és március 1. 12:45 UTC közötti időszakot mutatja be. Végigkövethető a hidegfront mozgása. Kedd estétől az alacsony nyomású terület élesen elkülönül a záró hidegfront felhőzetének köszönhetően.  Az éles vonalban látható felhőzet fokozatosan kelet felé haladt és egyre nagyobb lett.

A második animáció a február 29. 17:18 UTC és március 2. 17:40 UTC közötti időszakot öleli fel. Március 2-án folytatódott az ítéletidő, amikor délelőtt tizenkét tornádót jelentettek három államból. Ekkor szintén erős szél és jégeső kíséretében házak rongálódtak meg.


2. ábra
2. ábra
A hidegfront hatására több tornádó keletkezett a reggeli órákban.
GOES-13; 2012. március 2. 17:40 UTC. forrás: www.nasa.gov


Péntek estig újabb huszonkilenc életet követelt az időjárás. Indianából, Kentuckyból és Ohióból is jelentettek áldozatokat. Indiana déli részén a vihar egy egész települést törölt le a térképről.  Az államban többfelé is pusztítottak tornádók, szemtanúk szerint az egyik átmérője nagyjából 800 méter széles lehetett. Alabamában egy börtön is megrongálódott, az ott fogvatartott háromszáz rabot másik intézménybe kellett szállítani. Kentuckyban egy egész iskolát evakuáltak, de nagyjából negyvenen, oktatók és diákok az épületben rekedtek, mert már nem volt idő az elszállításukra. Egy belső teremben kerestek menedéket, s bár az iskola épületében keletkeztek károk, nem sérült meg senki.

A pusztítás utáni károk felmérése szombaton kezdődött. A romok átkutatása közben újabb holttestekre bukkantak, így összességében a múlt heti viharok következtében elhunytak száma negyvenkilencre emelkedett.

Az Egyesült Államokban attól tartanak, hogy 2012 is rossz év lesz. A Nemzeti Óceán és Légkör Megfigyelő Intézet (NOAA) feljegyzései szerint ugyanis 2011-ben 550 ember halt meg a tornádók miatt, amely a legtöbb halálos áldozattal járó tornádó szezon volt 1936 óta. A tornádók számát tekintve a harmadik helyet foglalja el.

 

forrás: www.nasa.gov,
           www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html