2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. október 15. 14:10

Kevesebb csapadék a hétvégén

Az elmúlt napokban újabb és újabb csapadékzónákat a Kárpát-medence fölé szállító (középpontjával tartósan Észak-Olaszország fölött örvénylő) mediterrán ciklon lassan felszámolódik, szombat estére az északkeleti országrészben is megszűnik a tartós eső. A kiadós csapadék ugyan elvonul, de sok felhő marad fölöttünk, ezért az átlagosnál kissé enyhébb éjszakákra és néhány fokkal hidegebb nappalokra számíthatunk.

Bár a keleti országrész kivételével már szombat reggel is felszakadozhat kisebb körzetekben átmenetileg a felhőzet, kora délutánig sok felhőre számíthatunk. Ezt követően viszont délnyugat felől egyre nagyobb területen kisüt hosszabb-rövidebb időre a nap (az északkeleti területek fölött estig zárt marad a felhőzet). Délelőttig többfelé várható eső, zápor, majd délnyugat felől mind többfelé megszűnik a csapadék.

Vasárnap nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk, elsősorban délelőtt lehetnek kevésbé felhős körzetek. Késő délutánig csak helyenként, majd ezt követően a Dunántúlon többfelé várható eső, zápor.

A hétvégén az átmenetileg kevésbé felhős helyeken a reggeli órákra ködfoltok képződhetnek.

Erős szél nem lesz, szombaton a Dél-Alföldön élénkülhet meg a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul.

Ábránkon a Budapestre vonatkozó meteogramot láthatjuk a 2 méteres hőmérséklet, a csapadék, a szél és a borultság tekintetében.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Az ECMWF ensemble fáklya-diagram előrejelzése Budapestre 2015. 10. 15-én