2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. november 5. 12:50

Kiadós csapadék az Alpokban

Az Európát kettészelő frontálzóna az Alpok vidékét is elérte. A lassú mozgású frontzóna mentén dél felől nagy sebességgel áramlik észak felé a magas nedvességtartalmú levegő. Az Alpok déli oldalának ütköző légáramlás erőteljes emelkedésre kényszerül, hatására kiadós esőzés alakul ki.

A csapadékzóna kedden elsősorban a svájci-olasz határ vidékén okozott hatalmas esőzéseket. A legtöbb eső Locarno és Lugano vidékén hullott (~100 mm), sőt a hegyek között fekvő Cevia állomás 159 mm-t jelentett (1. kép). A front- és csapadékzóna a következő napok során kissé keletebbre mozdul el, ekkor főként a Dolomitokban szakadhat az eső, arrafelé a következő napok során 300 mm fölötti értékeket is mérhetnek. Emellett a Dinári-hegységben, a svájci-olasz határ közelében, valamint Olaszország nyugati részein is 100 mm-t meghaladó mennyiség valószínű (2. kép).

Az Osztrák Meteorológiai Szolgálat (ZAMG) a várható heves esőzés miatt Karintia tartományra piros fokozatú figyelmeztetést adott ki. Ebben a térségben a lehulló csapadék mennyisége péntek estig összességében 100-200 mm között alakulhat, az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése a Dráva folyón árhullám levonulásával számol.


1. kép: 2014. november 5. 6 UTC-re vonatkozó 24 órás csapadékösszeg


2. kép: A 2014. november 5-11. időszak során várható csapadékmennyiség becslés az ECMWF modell alapján


Szerda délutáni helyzetkép az Alpok térségében műhold és radarképpel.
A nagy nedvességtartalmú, hegyeknek ütköző légtömegben folyamatos a csapadékképződés.


Valószínűségi előrejelzés az olasz Belluno településhez (Dolomitok) közeli rácspontban.
Több periódusban is 20-30mm/6órás csapadékintenzitást jelez a modell.