2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. október 12. 11:10

Kiadós csapadékot hozott a mediterrán ciklon

Az ország túlnyomó részén jelentős csapadékot okozott a hétvégi mediterrán ciklon, és Kékestetőre elhozta az idei szezon első hópelyheit is.

A hétvége időjárását alakító mediterrán ciklon országos esőt okozott. A csapadékhullás súlypontja a Dél-Dunántúlon volt, a legtöbbet (82 mm-t) a Tolna megyében fekvő Bátaapátiban mérték (1 ábra). Tekintve, hogy az októberi országos átlagos csapadékmennyiség 40 mm körül van, így elmondható, hogy a Dél-Dunántúlon, a Balaton környékén, illetve Bács-Kiskun és Csongrád megyék egyes tájain az átlagot megközelítő, vagy azt meghaladó mennyiség esett.

Kékestetőn vasárnap este az esőt átmenetileg havas eső váltotta fel, de hóréteg nem alakult ki. A sok eső ellenére a talaj mélyebb rétegei még továbbra is szárazak maradtak, mindazonáltal a felső 50 cm-es réteg már többé-kevésbé telítettnek mondható.

A csapadék mellett sokfelé fújt erős, helyenként viharos északi, északkeleti szél (2. ábra). A hőmérséklet csúcsértéke vasárnap jelentősen - a Nyugat-Dunántúlon több mint 10 fokkal - alacsonyabb volt a sokévi átlagnál (3. ábra).

A lassan északkelet felé távolodó ciklon mögött hétfő délelőtt a Dunántúlon már nagy területen felszakadozott a felhőzet (4. ábra).


1. ábra: Az október 10-11-i hétvége csapadékösszege


2. ábra: A legerősebb széllökések területi eloszlása október 11-én (vasárnap)


3. ábra: Az október 11-én mért csúcsérték jelentősen elmarad a sokéves átlagtól


4. ábra: A ciklon mögött egy éles kontúrú sáv mentén szakadozott fel a felhőzet