2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. április 9. 15:43

Kiránduljunk a hétvégén? - Mindenképpen! (április 11-12-ére vonatkozó cikk)

A húsvéti szeles, hűvös időjárás után az előrejelzési számítások egyértelműen azt mutatják, hogy az előttünk álló hétvége (április 11-12.) részben vagy egészben „kárpótolhat” bennünket. A tavaszi napsütésben 20, 21 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk délutánonként, sőt az ország nagy részén még ennél is melegebbnek érezzük majd a levegőt.  Bár fátyolfelhők kissé szűrhetik a nap fényét, és vasárnap gomolyfelhők is megjelennek az égen, de a komfortérzetünk ennek ellenére nagyon kellemesen alakulhat. Használjuk ki a jó időt, a tavaszi fáradtság ellen a mozgás és a napon töltött idő sokat segíthet!

Szombaton napos idő vár ránk, csak nagyon vékony fátyolfelhők lehetnek az égen napközben, csapadékot ezek a felhők nem adnak. A kora reggeli hideg idő ne tévesszen meg bennünket, hiszen napkelte körül még fagypont közelében alakulhat a hőmérséklet, s többfelé deres lehet a határ. A zavartalan napsütésben délutánra akár 20 fokot is emelkedhet a hőmérséklet, emiatt a réteges öltözködés mindenképp javasolt.

Vasárnap a fátyolfelhők mellett már gomolyfelhők is megjelennek, erőteljesebb gomolyfelhő-képződés a Dunántúlon és az Északi-középhegységben lehet. Főleg a hegyvidéki területeken már nem zárható ki egy-egy rövid ideig tartó zápor délután, de a csapadék csak az ország nagyon kicsi területét érinti.    

A legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Előrejelzett hőmérséklet Európában szombat délutánra.
A kontinens nagy részén kellemes, tavaszi időre számíthatunk sok napsütéssel.


Előrejelzett szél szombat napközben a Kárpát-medencében.
A déli, délkeleti szelet főleg Magyarország nyugati részén, a Felvidéken és
a horvát területeken kísérhetik élénk, néhol erős lökések.


Az előrejelzett felhőzeti kép a kontinensen vasárnap délben.
A Magyarország felett húzódó felhősáv zömmel magasszintű fátyolfelhőzet,
ami az időjárás alakulását érdemben nem befolyásolja.


A vasárnap délre előrejelzett szélmező a Kárpát-medencében.
A Dunántúl ekkor is kissé szelesebb lesz az ország többi részénél.