2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. szeptember 29. 14:14

Kiránduló, szüretelő idő

Pénteken és szombaton egy anticiklon északi peremén még meleg, száraz levegő áramlik a Kárpát-medencébe, ezért napos időre számíthatunk csapadék nélkül, és az átlagosnál mintegy 5-6 fokkal magasabbra emelkedik délutánra a hőmérséklet. Vasárnap egy közeledő hidegfront előtt kezdetben szakadozott, majd a nap második felében nyugat felől már vastagabb felhőzet érkezik fölénk, amelyből délutántól a Dunántúlon, estétől másutt is szórványosan valószínű csapadék.

Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk (1. ábra). Csapadék nem várható. A sokfelé élénk délnyugati, déli szelet helyenként erős lökések kísérik. Reggel főként az ország északi felén néhol párásság, illetve foltokban köd valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt szakadozott felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk, majd délután nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet (2. ábra). Délutántól a Dunántúlon, estétől másutt is szórványosan valószínű eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Kezdetben többfelé élénk délnyugati szél várható, majd délután/este a Dunántúlon a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között várható.

A jövő hét elejétől erős, tartós északi áramlással hideg levegő árasztja el térségünket, szerdára mintegy 10 fokkal gyengül a nappali felmelegedés (3. ábra). Hőérzetünket tovább csökkenti majd a sokfelé viharos északi szél.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: A hidegfront még az Alpoktól északnyugatra húzódik, fölöttünk kevés fátyolfelhő valószínű.
Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék 2016.10.01. szombat 14 órára (12 UTC) az ECMWF modell szerint.


2. ábra: A front csapadékzónája megközelíti nyugati határainkat, előtte már megnövekszik a felhőzet.
Előrejelzett légnyomás, felhőzet és csapadék 2016.10.02. vasárnap 14 órára (12 UTC) az ECMWF modell szerint.


3. ábra: Budapestre vonatkozó 2 m-es hőmérsékleti és csapadék fáklyadiagram.